Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

5 septembrie. Școala începe mai devreme în acest an, chiar din primele zile ale toamnei!
Educația copiilor noștri, de la cei mai mici – la adolescenții care se pregătesc din plin pentru viața de adult, cu bucuriile, dar și cu dificultățile ei, depinde în mare măsură de familie, de profesori, de școală, dar și de modificările din domeniul învățământului.
Societatea este într-o continuă schimbare, iar Legea Educației și noutățile din sistem trebuie să țină pasul cu cerințele actuale. Una dintre modificările pe care le consider importante și care ar putea avea un impact pozitiv pe piața muncii din România este învățământul dual, o variantă pentru acoperirea zonei de mijloc a pregătirii de specialitate din țara noastră. De ce spun că este important învățământul dual? Parteneriatul dintre unitățile de învățământ și mediul de afaceri poate să acopere acest gol existent de mai bine de două decenii pe piața muncii din România: muncitorii bine pregătiți, calificați, de care ducem tot mai mult lipsă. Formarea tinerilor direct de pe băncile școlii, prin colaborarea școlilor cu firmele care să le asigure elevilor mediul propice la început de drum profesional, este extrem de importantă în acest moment.
Schimbările nu trebuie să vină însă doar prin intermediul legislației, ci și în sânul familiei, în comunitate, cu aportul cadrelor didactice. Părinții sunt o verigă importantă în lanțul educației unui copil, însă un rol major îl au profesorii – creatorii personalităților și viitorului social și profesional al elevilor.
Mare atenție trebuie acordată și cercurilor din afara școlii la care aderă copiii, foarte importante, de asemenea, pentru conturarea caracterelor. Ce îi tentează pe copiii de azi? Cu ce îi atragem noi, adulții, astfel încât aceștia să urmeze o cale corectă? Acum, rețelele sociale sunt tot mai accesate de către copii, deși există restricții de vârstă la crearea conturilor. Câți dintre părinți urmăresc modul în care folosesc copiii telefoanele mobile, tabletele sau laptopurile tot mai performante? Din păcate, accesibilitatea crescută nu înseamnă întotdeauna și surse de educare a copiilor. Dimpotrivă, prin rețelele sociale se creează uneori false modele, iar educația poate urma o pantă descendentă.
În prezent, nu mai putem vorbi despre cenzură. Dar se gândește cineva cât este de riscant pentru viitorul copiilor noștri să existe în librării cărți care, prin paginile lor, pot atrage modificări comportamentale? Este de neînțeles cum pot vedea lumina tiparului astfel de ”manuale”, opusul educației necesare unui viitor normal!
De aceea, părinții, școala, comunitatea trebuie să creeze mediul propice dezvoltării armonioase a copiilor, să-i îndrume, să-i educe și să îi ajute să devină adulți responsabili, într-o societate echilibrată.
Astăzi începe un nou an școlar. Le transmit gânduri bune și le doresc mult succes elevilor, profesorilor și, bineînțeles, părinților! Să fie un an cu speranțe împlinite, încununat cu multe reușite!