Nicoleta Dumitrescu

Azur, Putna, Gelu, Codreanca, Augustina, Frumoasa Albă, Mărgăritar, Victoria-acestea sunt doar câteva dintre denumirile unor soiuri de struguri de masă care s-au aflat, ieri, în competiție, în cadrul
”Concursului și expoziției pentru struguri de masă”, organizate de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație ­(ICDVV) Valea Călugărească, la sediul acestuia, în colaborare cu ­Societatea Română a Horticultorilor, dar și alte instituții.
Este singura competiție de profil organizată la nivel național, ajunsă anul acesta la a VIII-a ediție, organizatorii dorind să o transforme într-o tradiție, în contextul în care, potrivit directorului general al ICDVV Valea Călugărească, dr. ing. Marian Ion, primul concurs de acest gen a avut loc în anul 1928, la liceul agricol din localitate, odată cu trecerea vremii această inițiativă fiind însă abandonată. Reînviat în 2012, de la o ediție la alta, acest concurs a căpătat o și mai mare importanță, dovadă că, în comparație cu anul trecut, anul acesta s-au aflat în competiție mult mai multe soiuri față de anul trecut, printre acestea regăsindu-se și…Kiș-Miș Lucistâi din Republica Moldova, de departe ”vedeta” fiind un ciorchine din soiul Afrodita care cântărea 2,8 kilograme!

În concursul de la Valea Călugărească au fost prezente 80 de probe de struguri de masă, pentru degustare fiind 62 de soiuri de struguri vechi și noi, ceva mai multe în comparație cu ediția de anul trecut, când au fost doar 51. Din totalul probelor de soiuri de struguri de masă pe care comisia de specialitate a concursului le-a evaluat, 22 au provenit din Republica Moldova, dara fost prezentat și un soi de struguri din Italia, aclimatizat în zona Valea Călugărească, în premieră fiind participând și un producător de struguri în solar, din Republica Moldova. Fiind vorba despre o expoziție-concurs, exponatele de struguri au fost prezentate chiar ca la expoziție, însă, în ochii specialiștilor au contat nu numai mărimea unui bob de strugure, aroma și gustul, ci chiar și numărul de semințe pe care acesta îl avea, coaja și grosimea ei, dar și alte elemente. Oricum, așa cum am putut afla, anul acesta, din cauza secetei pedologice, strugurii sunt mai dulci, pentru că se acumulează o cantitate mai mare de zahăr în fruct, în comparație cu anii în care nu sunt probleme cu lipsa apei în sol. Printre invitații care au fost prezenți ieri la Valea Călugărească s-a numărat și Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, actualmente președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Sisești”, care a ținut să felicite organizatorii pentru continuarea organizării în Prahova, într-o zonă cunoscută pentru cultivarea viței -de- vie, a ”Concursului și expoziției pentru struguri de masă”. Potrivit acestuia, sectorului strugurilor de masă ar trebui să i se acorde o importanță mai mare la nivel național, astfel încât să se ajungă ca și pentru această activitate să poată exista susținere finanaciară pentru producători. ”Ar trebui ca și cei care produc struguri de masă să fie ajutați din punct de vedere financiar, o astfel de inițiativă urmând să fie pusă în aplicare începând cu anul următor. Tocmai de aceea, ar trebui revăzută și lista cu soiurile nou create, mai ales că avem atâtea exemple în care vinurile sunt medaliate cu aur, inclusiv în străinătate. Cercetarea își face datoria în cazul pomiculturii, de exemplu, dar este nevoie și de constituirea unui centru de cercetare pentru strugurii de masă. Asta în contextul în care au fost luate și decizii greșite, în sensul că nu s-a acordat o atenție, așa cum trebuia, și culturii strugurilor de masă, astfel încât să se ajungă să se și poată exporta”, a menționat Valeriu Tabără.