România nu va avea sincope în furnizarea gazelor naturale şi a energiei către către populaţie şi actorii industriali, în condiţiile în care procentul de înmagazinare a gazelor s-ar putea apropia de 90% la începutul lunii noiembrie, a afirmat, joi, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, într-o conferinţă de profil, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, în privinţa procentului de înmagazinare a gazelor naturale, s-a depăşit 80%.
„Sperăm să ne apropiem de 90% la începutul lunii noiembrie şi, din această perspectivă, cu siguranţă, mesajul meu este că nu vom avea sincope în furnizarea gazelor naturale şi a energiei către populaţie şi actorii industriali. Ceea ce este important în acest moment este că, împreună, pe de o parte, autorităţile, producătorii, împreună cu societatea, consumatorii casnici şi consumatorii industriali să fim solidari în acest efort care se desfăşoară la nivel european”, a spus Drăgan, la conferinţa „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.
Secretarul de stat a subliniat că, prin măsurile pe care Guvernul le-a luat, se doreşte ajutorarea consumatorilor casnici, a anumitor sectoare industriale, pentru a putea să treacă de această perioadă.
„Ştim foarte bine că suntem parte a unei pieţe europene de energie, ştim că toate bursele, toate pieţele sunt interconectate prin acelaşi mecanism şi, pe de altă parte, ştim foarte bine că nu ne putem acoperi în acest moment întregul necesar de energie – şi de energie electrică şi de gaze naturale – din producţia naţională. Deci, importăm. Există momente, aşa cum ştim cu toţii, momente în care avem o supraproducţie. În acele momente exportăm. Dar, această liberă circulaţie a produselor, a energiei electrice, a gazelor naturale, conduce către un preţ care se formează la nivel european. Acest preţ ne afectează pe toţi”, a susţinut Drăgan.
El a precizat că nu s-au realizat capacităţi noi de producţie în Europa. În opinia sa, companiile au strategii pe termen mediu şi lung de dezvoltare şi de acţiune, inclusiv pe piaţa naţională. Totodată, Drăgan a menţionat că prin apelurile de proiecte demarate se urmăreşte realizarea unor capacităţi noi de generare. Oficialul a adăugat că Ministerul Energiei are în derulare apelul de proiecte pentru producţia de hidrogen.
„Avem în derulare apelul de proiecte pentru producţia de cogenerare de înaltă eficienţă pentru termie urbană”, a spus el, menţionând că doar pentru temie urbană se alocă 300 milioane de euro. „Sperăm ca săptămâna viitoare să semnăm contractele de finanţare pentru Transelectrica de aproape 450 de milioane de euro prin care să dorim întărirea reţelei de de transport. La fel, avem schema aprobată de 1,1 miliarde pentru societăţile de distribuţie pentru că nu vom putea dezvolta noi capacităţi de regenerabile, distribuite pe toată suprafaţa ţării, fără a întări reţeaua”, a adăugat secretarul de stat.