Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească ”imediat” Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice, a transmis ieri EFE, preluată de Agerpres.
”Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale”, se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova.
În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina.
”Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte”, se menţionează în comunicatul citat.
Misiunea diplomatică americană a adaugat totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt ”extrem de limitate” şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp.
”Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise”, a menţionat ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă ”cât mai repede cu putinţă”, a adaugat sursa citată.
Misiunea diplomatică a SUA a avertizat că se confruntă cu ”limitări serioase” în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi a menţionat totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot ”diminua şi mai mult” în orice moment.
Mobilizarea parţială decretată de Putin a provocat deja exodul unui număr mare de bărbaţi încorporabili care refuză să lupte în Ucraina şi care au decis să fugă din ţara lor în state precum Turcia, Georgia, Armenia, Mongolia, Kazahstan şi Finlanda, a amintit EFE.