* În cazul acestora, legea nu prevede oprirea funcţionării

F. T.

În contextul în care astăzi este prima zi a anului şcolar 2022-2023, atât reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino”, cât și cei ai poliţiei prahovene au venit cu o serie de precizări privind condiţiile în care elevii şi cadrele didactice îşi vor desfăşura activităţile. Astfel, așa cum reiese dintr-un comunicat al pompierilor prahoveni: „Din evidenţele actuale, la nivelul judeţului Prahova funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu un număr de 50 clădiri cu destinaţia de unități de învățământ, după specificul acestora fiind structurate astfel: şapte licee (internat, săli de sport, corpuri de clădiri și clădirea școlii), 27 școli primare și gimnaziale (săli de sport, corpuri de clădiri, dar și entitatea în ansamblu) și 16 grădinițe. Până în prezent, din totalul de 833 de clădiri, 158 de clădiri cu destinația de unități de învățământ au obținut autorizația de securitate la incendiu, 50 funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu, iar 625 nu fac obiectul avizării”. Legat de această situație, reprezentanții ISU Prahova au venit și cu o serie de clarificări: „Unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu”. Conform documentului de presă, dintre unităţile de învăţământ prahovene care nu deţin atorizaţie de funcţionare se regăsesc Colegiul Naţional Pedagogic „Regia Maria”( A 3 internat), Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” (Corp sală de sport), Şcoala Gimnazială ”I.A.Basarbaescu” ( clădire şcoală), Şcoala Gimnazială „Profesor Nicolae Simache” ( clădire şcoală) – toate din Ploieşti, de la Câmpina – Colegiul Tehnic ”Constantin Istrati ” (clădire liceu), Școala Gimnazială Centrală (clădire școală), precum şi o serie de şcoli din mediul rural, pe listă figurând cele din Telega, Ceptura, Râfov, Gorgota, Dumbrăveşti, Brazi etc.
De menţionat este şi faptul că, premergător începerii noului an școlar, personalul Inspecţiei de Prevenire din Cadrul ISU Prahova a organizat peste 800 de activităţi cu elevii şi cadrele didactice, care au inclus atât instruiri teoretice, cât şi exerciţii practice care au vizat modul de prevenire şi, implicit, comportare în caz de incendiu. De asemenea, și polițiștii prahoveni au anunțat că vor fi alături de elevi și profesori, la începutul noului an școlar.
Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, ”pentru un început în siguranță al noului an școlar”, astăzi, 5 septembrie, peste 370 de polițiști împreună cu ceilalți parteneri instituționali vor acționa în zona celor 632 de unități de învățământ reprezentate de grădiniţe, şcoli şi licee din județul Prahova.
”Emoțiile și bucuria revederii colegilor, educatorilor, învățătorilor și profesorilor, precum și încrederea cu care elevii încep noul an școlar vor defini această zi, la fel ca în fiecare an, zi în care ne bucurăm să fim aproape de cei mici. Pentru polițiștii prahoveni, siguranţa în şcoli constituie o prioritate. Astfel, pentru ca noul an şcolar să înceapă și să decurgă în linişte şi siguranţă, fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestră ale Poliţiei, inclusiv traseele pe care copiii le folosesc pentru a veni și pleca de la școală. Având în vedere faptul că valorile de trafic vor crește pe drumurile publice, aproximativ 100 de poliţişti rutieri prahoveni vor fi prezenţi în apropierea tuturor unităților de învățământ și pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele la care copiii vin și pleacă de la unitățile de învățământ”, a precizat IPJ Prahova. Așa cum se mai menționează în comunicatul de presă, premergător începerii noului an școlar, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova- Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroul Siguranță Școlară au desfășurat și o serie de activități preventive în cadrul campaniei ”Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?”.
S-a mai menționat că activitățile preventive în unitățile de învățământ se vor intensifica și pe parcursul anului școlar, scopul acestora fiind reprezentat de prezentarea unor modalități de soluționare non-agresivă a conflictelor, precum şi a unor noțiuni juridice privind răspunderea penală şi consecințele comiterii unor fapte antisociale, concomitent cu promovarea tipologiilor comportamentale bazate pe respectarea regulilor de conviețuire socială.
(foto Arhiva ISU Prahova)