Nicoleta Dumitrescu

Realitatea, cel puțin în cazul municipiului reședință al județului Prahova, demonstrează, încă o dată, că nu doar tendințele în ceea ce privește moda pot reveni în actualitate, ci inclusiv necesitatea existenței unor minime condiţii de civilizaţie şi confort de care pot beneficia membrii unor comuniătţi, din cauza unor lipsuri comune. Iar cei care au trecut, în ultima perioadă, prin dreptul Muzeului de Artă din Ploiești și s-au oprit în dreptul expoziției stradale de fotografii și au privit-o pe cea cu titlul ”Palatul Băilor Municipale”, cu siguranță și-au spus în gând: Ce bine ar fi fost dacă, și acum, Ploieștiul ar fi avut o baie municipală! Asta în contextul în care, așa cum se cunoaște, de la 1 august a.c., peste 130.000 de ploieșteni nu au apă caldă în apartamente, fiind nevoiți să se spele la lighean cu apa încălzită pe aragaz, ca pe vremuri, contrele și disputele de la distanță, fără să se reușească să se stea la aceeași masă, dintre conducerea Primăriei Ploiești și cea a Consiliului Județean Prahova, punând și mai mult sub semnul întrebării data când va fi reluată furnizarea. Prin urmare, ce ironie a sorții, ca, după 141 de ani de la punerea în funcțiune a fostelor băi publice – a căror clădire astăzi nu mai există – un astfel de subiect să revină și să fie atât de bine ancorat în realitate. Dar, oare, Ploieștiul nu are apă caldă – ieri au fost 51 de zile!!! – din cauza faptului că aleșii de astăzi s-or fi pus în postura acelora de prin anii 1880? Pentru că, iată care este explicația fotografiei cu titlul ”Palatul Băilor Municipale”, pe care oricine trece prin dreptul expoziției stradale a muzeului menționat o poate citi: ”Are Ploieștiul nevoie de o baie publică? Bineînțeles că nu! Uitați-vă la mine, eu nu am mai făcut baie de trei ani și sunt bine, sănătos!”, ar fi spus, pe la 1879-1880, un consilier local atunci când se discuta posibilitatea achiziționării de către primărie a clădirii de mai sus, încă nefinalizată pe atunci. Construcția fusese ridicată cu câțiva ani mai devreme de Radu Stanian, după planurile arhitectului Christian Kertch, însă politicianul nu a mai avut bani să o finalizeze, așa că a oferit-o spre vânzare municipalității. În cele din urmă, autoritățile locale au cumpărat-o și au pus-o în funcțiune în 1881 ca baie publică. Fiind o construcție masivă și încăpătoare, în interiorul său au funcționat, de-a lungul vremii, și clase ale Liceului de băieți ”Sfinții Petru și Pavel”, și Biblioteca Județeană. Fotografia a fost realizată imediat după cutremurul din noiembrie 1940. Trecând bine de cutremur și de bombardamentele din 1944, clădirea a fost demolată în 1959, în cadrul sistematizării decise de autoritățile comuniste”.

Clădirea de pe strada Romană așteaptă să fie… redescoperită

Numai că, în anul 2022, la întrebarea ”Are Ploieștiul nevoie de o baie publică?, de data aceasta, aleșii locali chiar pot da un răspuns afirmativ, mai ales că, ironia sorții, o altă clădire – în care, tot pe vremuri, a funcționat o… baie publică – este încă în picioare. Este vorba despre imobilul de pe strada Romană nr. 81, în care, cu adevărat, a funcționat, cu mulți ani în urmă, o baie publică a orașului și care a revenit, acum, în administrarea autorităților locale. Mai exact, la un an după ce, inițial, fusese transmisă, cu titlu gratuit, Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, pentru a fi transformată într-un punct secundar de lucru, în ședința din luna august a.c. a Consiliului Local Ploiești a fost aprobată abrogarea hotărârii ce viza această inițiativă și preluarea clădirii, din nou, de către autorități, pe motiv că imobilul din strada Romană a rămas în aceeași stare de degradare. Reamintim faptul că, nefolosit, imobilul fostei băi publice s-a transformat în ruină, mai mult decât atât, în luna aprilie 2021 a devenit chiar și scena unei oribile crime, o fată de 17 ani fiind găsită decedată aici, după ce fusese strangulată. După acest tragic eveniment, ulterior, zona a început să fie igienizată, pe fațada de la intrare în clădire fiind amplasate, de către municipalitate, și două anunțuri prin intermediul cărora se făcea public faptul că este o ”Clădire în curs de renovare” pentru ca, în luna august a aceluiași an, cu unanimitate de voturi, să fie transmis, cu titlu gratuit, către Serviciul de Ambulanță Județean Prahova, numai că proiectul ce viza amenajarea unui nou punct de lucru a picat. Prin urmare, dacă imobilul de pe strada Romană nr. 81 a revenit în administrarea autorităților, n-ar fi rău ca imobilul fostei băi publice să fie… redescoperit. Cum Ploieștiul este, încă, fără apă caldă, această clădire ar putea fi reamenajată și transformată chiar în baie publică!
*  * *
Până când, însă, autoritățile vor găsi, totuși, o cale a înțelegerii și vor identifica o soluție prin care orașul să fie readus în secolul XXI, adică să beneficieze de apă caldă, ploieștenii se pregătesc să iasă, din nou, în stradă. Ca și în cazul protestului ce a avut loc pe data de 10 septembrie a.c., mobilizarea, din partea unui ploieștean, este făcută tot prin intermediul rețelelor de socializare, acțiunea fiind anunțată pentru data de 26 septembrie, la ora 10.00, în fața Palatului Administrativ.