În zona de sud a judeţului, cultura de porumb e compromisă chiar şi în proporţie de aproape 80%
N. Dumitrescu
Canicula din ultima perioadă a creat și mai mari probleme culturilor agricole. Potrivit directorului Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Prahova, Mita Enache, în tot județul este secetă pedologică (n.n. – rezervă scăzută de apă în sol) moderată, în timp ce seceta pedologică accentuată, instalată de ceva vreme în Buzău, s-a extins și în sud și sud-estul județului Prahova, uscând, practic, ceea ce se afla pe câmp. Ca urmare, în raportările transmise recent la Ministerul Agriculturii cu privire la suprafețele de teren afectate de secetă, pe listă, alături de alte județe, se află și Prahova. ”Am raportat că, în Prahova, din cauza secetei au fost afectate 32 de hectare pe care fusese cultivat grâu, 20% din teren fiind numai în Boldești-Grădiștea”, ne-a declarat directorul DAJ Prahova, cu precizarea că suprafața declarată ca fiind cultivată cu grâu anul acesta a fost de 35.500 de hectare. Situația este mult mai gravă, însă, la cultura de porumb, fiind afectată în proporție de aproape 80%, mai ales în zonele unde pământul a crăpat, practic, din cauza lipsei apei în sol, conducerea instituției menționate primind, zilnic, notificări de la fermierii care au culturile compromise. Numărul sesizărilor primite din teritoriu, de la fermierii cărora seceta le-a uscat culturile, este deja de ordinul a câtorva zeci, în perioada următoare realizându-se o centralizare a acestora, în vederea transmiterii la nivel central. Pe de altă parte, veștile specialiștilor privind evoluția vremii în următoarea perioadă nu sunt deloc bune. „Menţinerea temperaturilor ridicate din aer, asociate cu deficitele accentuate de umiditate în sol, vor determina deprecierea accentuată a stării de vegetaţie la culturile prăşitoare neirigate – porumb, floarea-soarelui – îndeosebi pe suprafeţele agricole din sud-estul, sudul, estul şi local vestul ţării. Ca urmare, în aceste zone se va generaliza fenomenul de ofilire şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, uscarea aparatului foliar, forţarea proceselor vegetative mergând până la stagnarea acestora. Astfel, pe arealele unde ofilirea plantelor va fi ireversibilă, se vor putea extinde suprafeţele agricole compromise”, se arată în prognoza ANM.
De precizat că, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că recoltatul grâului s-a încheiat în România, întreaga producţie fiind înmagazinată, cantitatea obţinută urmând să asigure atât necesarul de consum al ţării, cât şi disponibilităţi pentru export.
”În zona de sud a județului, porumbul este cel mai afectat, dar și floarea soarelui și soia. Sunt fermieri care au culturile compromise și în proporție de 80%, într-o singură zi primind, de pildă, din zona Baba – Ana, 14 rapoarte pe tema culturilor afectate de secetă. Chiar dacă se vede că pe câmp s-a uscat deja porumbul, unii dintre ei tot trag nădejdea că va mai ploua și nu doresc, deocamdată, întoarcerea culturilor, chiar dacă au această posibilitate. Mai așteaptă și trag speranță că, la toamnă, vor avea, câtuși de puțin, ceva recoltă în câmp. Oricum, potrivit noilor prevederi legale, dată fiind confirmarea secetei pedologice din acest an, fermierii au posibilitatea să depună notificările prin intermediul cărora pot anunța modul în care le-a afectat seceta culturile agricole, până în luna noiembrie a.c.”, ne-a mai menționat directorul DAJ Prahova. Reamintim faptul că, încă de la jumătatea lunii iulie a.c., conducerea direcției menționate a transmis primăriilor prahovene notificări prin intermediul cărora se făceau cunoscute demersurile ce trebuie întreprinse, pe plan local, în cazul agricultorilor care au probleme în teren din cauza lipsei precipitațiilor, iar culturile lor sunt afectate. Legislația prevede că, de pildă, pentru culturile agricole înființate în primăvara
acestui an și care sunt calamitate de seceta pedologică, fermierii care utilizează terenuri cu destinație agricolă și sunt înscriși la APIA pot depune înștiințări la primăria pe a cărei rază teritorială se află suprafața respectivă până la data de 15 noiembrie a.c. inclusiv, procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor urmând să fie întocmite până la data de 30 noiembrie a.c. inclusiv. Totodată, fermierilor le-au mai fost aduse la cunoștință și următoarele precizări: ”Suprafețele de terenuri cu destinație agricolă ocupate cu culturi agricole înființate în primăvara anului 2022, afectate de secetă pedologică, pentru care utilizatorii de terenuri depun înștiințări, pot fi recoltate sau reînsămânțate și anterior datei de întocmire a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor. Dar, pentru aceasta, producătorii agricoli sunt obligați să identifice cultura afectată, blocul fizic, parcela/tarlaua aferentă fiecărei culturi, să mențină o suprafață nerecoltată sau nereînsămănțată – ca zonă martor- de minimum 5% din suprafața blocului fizic și a parcelei/tarlalei aferente culturii afectate. Această suprafață nerecoltată va fi evaluată de către Comisia județeană de constatare și evaluare a pagubelor, pentru completarea procesului-verbal de constatare”.
* * *
Potrivit Ministerului Agriculturii, conform datelor comunicate până vinerea trecută de 24 de judeţe – printre care s-a regăsit și Prahova – suprafaţa totală afectată de secetă, la nivel național, era de 160.670 ha, centralizarea vizând culturile la care s-a încheiat recoltatul, respectiv grâu, orz, orzoaică şi triticale. Iar, din păcate, veștile despre prognoza vremii pentru următoarele zile includ tot temperaturi ridicate, potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, până pe 3 august, iar în cultura de porumb neirigat, conţinutul de umiditate va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, și pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Transilvania şi Oltenia. În ceea ce privește grâul, chiar ministrul Agriculturii anunțând, vinerea trecută, că recoltarea s-a încheiat la nivel de țară, întreaga producție fiind înmagazinată. Anul trecut, în Prahova, a fost cultivată și recoltată o suprafață de 35.572 hectare de grâu, producția totală fiind de 164.939 tone, iar producția medie de 4.636 kg/ha, datele din acest an urmând să fie centralizate.