F. T.

Având în vedere fenomenul de secetă excesivă manifestat în ultima perioadă, când riscul producerii de incendii este foarte ridicat, şi personalul ocoalelor de pe raza Direcţiei Silvice Prahova a luat unele măsuri pentru prevenirea incendiilor în fondul forestier.
Astfel, după cum ne-a precizat Ion Domşa, inginer în cadrul instituţiei, actualizarea planurilor de alarmare şi mobilzare a forţelor şi mijloacelor de stingere a incendiilor, precum şi colaborarea cu administraţiile publice locale şi formaţiunile de pompieri, pentru intervenţie în cazul producerii unor asemenea evenimente, reprezintă una dintre priorităţile personalului silvic.
De asemenea, interlocutorul nostru ne-a mai precizat faptul că „supravegherea lizierelor pădurilor limitrofe terenurilor agricole -cu precădere în zonele în care se efectuează lucrări-, precum şi atenţionarea, în scris, a deţinătorilor de terenuri limitrofe pădurii asupra pericolelor de declanşare a incendiilor prin arderea resturilor de vegetaţie şi lăsarea nesupravegheată a focului constituie o preocupare constantă a angajaţilor Direcţiei Silvice Prahova. Totodată, controlul respectării normelor de prevenire a incendiilor în punctele de lucru şi la activităţile ce se desfăşoară în perimetrul sau în apropierea fondului forestier şi atenţionarea echipelor de muncitori forestieri asupra consecinţelor lăsării focului nesupravegheat reprezintă o altă măsură care este pusă în aplicare în această perioadă”.
Inginerul Ion Domşa ne-a mai amintit şi faptul că au fost contactate instituţiile publice ale statului cu jurisdicţie în domeniu, în vederea sancţionării, conform prevederilor legale, a persoanelor fizice şi juridice care încalcă legislaţia specifică privind lucrul cu focul pe terenurile limitrofe fondului forestier naţional.
În plus, „personalul din teren din cadrul ocoalelor silvice supraveghează zonele cu istoric în producerea incendiilor forestiere, lizierele pădurilor şi plantaţiile, în vederea alarmării şi intervenţiei rapide pentru stingerea unui eventual incendiu” (ing. Ion Domşa).
Reamintim că duminică, 24 iulie, angajaţi ai Ocolului Silvic Azuga, împreună cu salvamontişti, pompieri din cadrul ISU Prahova, angajaţi ai Parcului Natural Bucegi şi alte forţe s-au mobilizat pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit în zona carierei Piatra Arsă din Munţii Bucegi.
Flăcările au cuprins, atunci, o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri, fiind stinse cu greu din cauza condiţiilor grele de acces în zonă.
Nu în ultimul rând, mai amintim faptul că, potrivit unui comunicat al Romsilva, în primele şase luni ale anului curent, s-a înregistrat un record negativ al unor astfel de evenimente, fiind înregistrate 711 incendii în fondul forestier, faţă de 98 de incendii care au avut loc în aceeaşi perioadă a anului trecut.