Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare zi de joi să citească materiale „cu parfum de epocă despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Ediţia 1950 (23)
“După o hotărâre a Biroului Politic al CC al PRM din 26 Iunie 1949, toate echipele care au reprezentat industria petroliferă, după formarea unor Centre pe ramură de producţie, au purtat din acea primăvară un nou nume: Partizanul. După semnarea contractelor colective de muncă pe anul 1950, activitatea sportivă a trecut, definitiv, în subordinea comitetelor sindicale şi a conducerilor întreprinderilor, care au alocat fonduri pentru susţinerea asociaţiilor sportive”.
„În conformitate cu dispoziţiunile Comitetului Federal date în şedinţa din 19 August 1949, campionatele oficiale ale FRFA încep primăvara şi se vor termina toamna. Se impune deci ca pentru toamna anului 1949, – paralel cu competiţia celor şase grupe divizionare, districtele de fotbal din toată ţara să activeze programând competiţii cu caracter amical. Însă, pentru a menţine o linie uniformă, Districtele de fotbal sunt obligate ca, în toamna anului 1949, să creieze aceste competiţii, se vor forma serii de câte opt până la zece echipe, neţinând seama de categoria în care acestea au activat în fostul campionat districtual. La formarea unei serii trebuie să se ţină seama pe cât posibil ca echipele să facă parte din aceiaş Uniune pe ramură de producţie”. “În criterium-ul de toamnă, organizat de Districtul de Fotbal Ploieşti, au participat un număr de 42 de grupări, care au fost împărţite în cinci serii, două cu 10 echipe în componenţă, două cu opt formaţii şi una cu doar şase grupări. Numele echipelor este cel trecut la data completării celor patru grupe.
Ulterior, majoritatea grupărilor şi-au schimbat denumirea”.
Echipa care reprezenta Azuga a fost repartizată în seria a-IV-a: Minierul Filipeştii de Pădure, NFP Azuga, SMC Sinaia, CFR Poiana Câmpina, F.H. Buşteni şi I.M. Ploieşti.
“Începutul sezonului fotbalistic al anului 1950 a fost ultimul campionat prahovean organizat după vechiul model (cu District şi Plasă), în care câştigătorul a trebuit să înfrunte pe campionul din districtul Târgovişte pentru a se desemna echipa participantă la turneul final al Sectorului Sud. În anul 1950, Districtul Prahova era format din 11 sedii de plasă, iar principalul campionat districtual de la Ploieşti a fost organizat cu două serii, care au format Categoria I A – Districtuală şi Categoria I B – Districtuală”.
“Clasament final: District- Ploieşti, Ediţia 1950, Categoria I, Seria A

Numele anterior purtat de aceste grupări au fost, în ordinea clasamentului: Muntenia Petrol Petrolul (Astra Română) Poiana Câmpina, S.M. Vega Ploieşti, I.R.M.C. Mijac, Sovrom Petrol Moreni, S.N. Fabrica de Postav Azuga şi Sindicatul Petrolist Băicoi”.

Ediţia 1951 (24)
“La 6 septembrie 1950, în cea de-a opta sesiune a Marii Adunări Naţionale a fost propus şi aprobat proiectul de lege numit „Pentru raionarea administrativ-economică a teritoriului Republicii Populare Române”. Ca urmare , teritoriul ţării “a fost împărţit în 28 de regiuni, 177 de raioane, 148 de oraşe şi 4052 comune. Regiunea Prahova a fost, la început, împărţită în şapte raioane, acestea au fost următoarele: Câmpina, Sinaia, Teleajen, Târgovişte, Ploieşti, Urlaţi şi Pucioasa”.
“Principalul campionat de fotbal al regiunii din anul 1951 a purtat denumirea de Campionatul Regional A – Ploieşti, fiind organizat cu o singură serie, formată din opt echipe” şi este câştigat de “Flacăra Poiana Câmpina”. Astfel, echipa din Câmpina participă la un turneu de baraj, pe care-l câştigă şi astfel promovează în divizia (naţională) B. “Următorul eşalon valoric al fotbalului regional, Categoria B, a avut la rândul său două serii, prima cu zece formaţii şi a doua cu nouă”. Câştigătoarele celor două serii au participat la jocuri de baraj, în urma cărora “Metalul Plopeni” a promovat în Campionatul Regional A.
Ultimul eşalon valoric a fost cel al “Centrelor Locale, Raional” cu nouă serii (“raionul Ploieşti” cu trei serii iar celelalte şase raioane cu câte o serie). Câştigătoarele seriilor au participat la un baraj de promovare în “Regiune”, promovând trei echipe: “Flamura Roşie Scăieni”, “Metalul Sinaia” şi “Metalul Feroemail Ploieşti”.
Nu avem date despre rezultatele obtinute de echipa Azugii care a evoluat in a doua serie a campionatului regional Categoria B.
Ediţia 1952 (25).
“Din 1952, principalul campionat regional de fotbal, denumit şi Campionatul Direct Regional – Prahova, şi-a mărit numărul de formaţii participante, urcând de la 8 echipe la 14. Cele două serii de categorie a doua valorică au fost desfiinţate, unele dintre echipe au fost promovate, restul trecând în campionatele centrelor raionale locale şi orăşeneşti: Ploieşti, Târgovişte, Vălenii de Munte (Slănic), Pucioasa, Câmpina (Băicoi, Moreni), Sinaia (Azuga, Buşteni) şi Urlaţi”.
Astfel, echipa Azugii a fost “retrogradată” în Campionatul Raional, Centrul Local-6 Sinaia, împreună cu “Avântul Buşteni” care avea să câstige seria.
Nu avem rezultatele obţinute de echipa Azugii.
Ediţia 1953 (26) şi ediţia 1954 (27).
Echipa Azugii a evoluat în Campionatul Raional, Centrul Local Sinaia fără a avea rezultate notabile.
Ediţia 1955 (28).
“Federaţia Româna de Fotbal a luat decizia de reînfiinţare (după o pauză 7 ani) a campionatului republican, Divizia C. Regiunii Prahova i-au fost repartizate două locuri din cele 48 câte ar fi trebuit să formeze noul eşalon trei al fotbalului republican. Într-un final, au mai fost acceptate încă alte trei formaţii, competiţia disputându-se în anul 1956 cu un număr total de 51 formaţii”.
“În turneul final al barajului pentru promovare în Campionatul Regional – Ploieşti s-au calificat un număr de 14 formaţii campioane „raioanale” – ediţia 1955. Echipele au fost împărţite în patru grupe, două cu patru şi două cu trei formaţii şi urma ca echipele câştigătoare ale locului I din fiecare grupă să promoveze în Campionatul Regional – Ploieşti, două echipe urmând să facă parte din seria I şi alte două în seria a II-a. Jocurile au fost programate să se dispute în sistem turneu, cu partide tur-retur”.
Echipa “Flamura Roşie AZUGA”, câştigătoarea campionatului Sinaia, este repartizată în grupa a IV-a. “S-au disputat jocurile din prima etapă, în cele din urmă s-a renunţat la competiţie, seria B a campionatului regional fiind desfiinţată. Nu a fost promovată nicio echipă din cele 14 participante la baraj”.

Ediţia 1956 (29)
“Pentru prima dată de la debutul barajelor pentru promovare în Regiune, au participat cele 16 formaţii câştigătoare de serie, iar în unele raioane nu s-au mai disputat jocuri de baraj pentru a desemna campioana din raion. Raionul Sinaia a fost desfiinţat, trecând în cadrul celui de la Câmpina şi toate grupările au fost înscrise în competiţia fotbalistică organizată de raionul Câmpina”. “După efectuarea tragerii la sorţi echipele au fost împărţite în două serii, ambele cu câte cu opt formaţii. În grupe s-a jucat fiecare cu fiecare, dar în a doua parte a competiţiei multe echipe au renunţat la întrecere”. “Au obţinut promovarea în Campionatul Regional – Ploieşti primele două clasate din fiecare grupă”.
Din poziţia de câştigătoare a primei grupe (frumoasă performanţă !) echipa Azugii, “Combinata” Azuga, promovează în Campionatul Regional – Ploieşti!