George Marin

Nu a mai fost plin Stadionul „Ilie Oană”, dar au fost destui spectatori, cu aceeași inimă devotată pentru favoriți. Nu au mai fost fumigene și alte materiale pirotehnice aducătoare de amenzi de la Comisiile competente și de ceață efectivă deasupra terenului. Chiar dacă au lipsit fumigenele, un altfel de ceață a fost deasupra terenului, care, curios lucru, s-a abătut și s-a menținut doar asupra petroliștilor.


Evoluția a fost ștearsă – și acesta este un cuvânt mângâietor! – încât ar fi necesară o ședință fulger de proiecții video cu meciurile din trecut pentru a vedea evoluțiile unui Zafiris, Pârvu sau Sebi Tudor, prezenți în tribună.Ca să nu mai vorbim despre epocile acelora care au câștigat Cupa României în 1995 și în 2013. Despre aceasta din urmă ar putea să își amintească foarte bine chiar unul dintre cei învăluiți de ceața de sâmbătă seara: Gicu Grozav! Asta ca mostră de angajament în joc. Ivanovski și Tamaș au voie să lipsească de la o asemenea instrucție video. Ivanovski pentru că s-a luptat non-stop cu defensiva adversă, iar Tamaș pentru că a rezolvat multe situații dificile, fiind depășit o singură dată (min. 58). Pe Tamaș l-am declarat jucătorul meciului în ciuda multelor baloane lungi trimise de el în lipsa unor soluții viabile oferite de linia de mijloc. El a încercat și șutul de la distanță.Fără succes, din păcate. În plus, spre deliciul publicului – nerăsplătit pe măsură de echipă, între noi fie vorba – i-a mai arătat lui Buziuc ce înseamnă experiența, lăsându-l pe actualul argeșean să rămână întins preș pe gazon numai din mișcarea corpului (min. 45+1).

Ceața despre care vorbeam s-a abătut asupra jucătorilor petroliști destul de devreme. După numai jumătate de oră devenise clar că trebuia pusă puțină ordine. Se cereau cel puțin două modificări și mai multă organizare la mijloc. Schimbările au venit și au fost logice. Pașov a revenit la evoluția slabă din primele două etape și a fost înlocuit cu Borța (evoluție neutră). Cioiu a avut doar o sclipire, iar Bratu niciuna  Cebotaru a încercat să mai ordoneze cât de cât jocul, de la el plecând singura ocazie petrolistă din acțiune, una dintre cele două, în total. Irobiso a fost un pasager pe teren, iar Măzărache nu s-a îndepărtat de nota medie a echipei. Vâlceanu, nu numai că a avut unele reacții tardive, a fost și la un pas de o gafă imensă. Meijers și Huja au avut momente bune și slabe, mai dese cele slabe, în special pe final, pentru român. „Taka” și Jair au muncit, dar mai mult în defensivă, însă de la brazilian se cer mai multe și în plan ofensiv. Cât despre Grozav, antrenorul oaspeților, ex-petrolistul Stoican, la conferința de presă de la finalul meciului a spus că „A fost bine blocat. Dacă stai aproape de Gicu Grozav, chiar dacă are calitate, nu poate să mai facă tot ce vrea pe teren”. Are dreptate Stoican, dar numai pe jumătate. Nici Gicu Grozav nu a căutat mereu desprinderea de adversar. Atunci când a găsit-o, a irosit ocazia despre care vorbeam.
S-o descriem: Cebotaru aruncă o minge înaltă spre Ivanovski, care, deși marcat strâns, o deviază cu capul către Grozav. Șutul acestuia trece pe lângă poartă, din careul mare, de pe la 13 metri ușor lateral stânga (min. 68). Am mai avut o ocazie, la lovitura liberă bătută ce Cioiu, din dreapta, de lângă tușă, minge pe care Iustin Popescu, alt ex-petrolist, a deturnat-o în corner din apropierea vinclului opus (min. 55). Și-a mai încercat șansa Ivanovski (min. 81, șut peste poartă).Iar despre lansarea lui Țicu pentru Irobiso, au fost mici speranțe, Popescu prinzând balonul la limita careului mic (min. 85).
Haideți să vedem și lista ocaziilor celor de la Mioveni! Blănaru (min. 5, șut peste din lateral dreapta; min. 25, „speriat” de Seto nu reia, după recuperarea lui Buziuc la gafa lui Vâlceanu), Oancea (min. 25, șut în cros, din dreapta, alături; min. 58, acțiune personală ivită dintr-o preluare foarte largă pe piept a căpitanului nostru și finalizată cu șut pe direcția lui Vâlceanu, după ce a trecut de Țicu și Tamaș), Balaur (min. 28, șut în cros, din dreapta, în careu, urmare a unei aruncări de la margine), Antal (min. 30, blocat de Meijers; min. 64, lansat de Blănaru a trimis în poartă, dar golul a fost anulat corect de asistentul Mitruți, pentru ofsaid confirmat de VAR), Lixandru (min. 36, reluare acrobatică în unghiul barelor, de la 7 metri, după un corner bătut din stânga și retrimis în centru de la bara îndepărtată, ocazie la care nici Garutti nu a reușit să introducă mingea în poartă deși se afla pe linia porții, dar nu în pericol să fie sancționat pentru ofsaid!). Sunt suficiente? Ei, dar nu trebuie să uităm contraatacul în doi al oaspeților, salvat de Jair (min. 90+4)! Cu siguranță nu l-am mai fi auzit pe Nae Constantin, la finalul meciului, să spună cu obiectivitatea care îl caracterizează: „Este genul de meci pe care ți-ai dorit să îl câștigi, dar e bine că nu l-ai pierdut. Este un punct câștigat!”. Discursul ar fi fost cu totul altul.
Cum s-a ajuns la asemenea disproporție de ocazii când echipa de pe locul 5 (temporar, e drept) primește acasă echipa de pe ultimul loc? Este suficient să reluăm lista ocaziilor, să vedem din ce zone ale terenului au izvorât ele și atunci vom avea o imagine a dinamicii jocului. Cu voință, cu atenție, cu o mobilitate adecvată, echipa din Mioveni, care deseori a avut și șase oameni în terenul petrolist, s-a arătat superioară Petrolului și a aruncat ceața despre care vorbeam la început.
Băieți, vedeți cum faceți ca miercuri, în „cea mai grea deplasare” din viața echipei, să iasă soarele pe strada noastră!

PETROLUL 52 – CS MIOVENI 0-0

Stadion: „Ilie Oană”. Spectatori: 8000.
Petrolul 52: Vâlceanu – Meijers, Tamaș, Huja – Pașov (60 Borța), Jair, Seto (60 Cebotaru), Țicu (cpt.) – Bratu (46 Cioiu), Ivanovski (83 Măzărache), Grozav (72 Irobiso). Rezerve neutilizate: Moroz – Velisar, Dumitriu, Tucaliuc. Antrenor: Nicolae Constantin.
Mioveni: I. Popescu – Balaur, Scarlatache (cpt.), Garutti – Oancea, Lixandru (88 D. Toma), V. Pop, Șerbănică (88 Trif) – Blănaru, Antal (74 Coșereanu), Buziuc (60 M. Panait). Rezerve neutilizate: Fl. Croitoru – A. Iacob, Rădescu, Cr. Dumitru, Burnea. Antrenor: Flavius Stoican.
Avertismente: Huja (49), Jair (71) / Scarlatache (20), Oancea (78).
Arbitri: Viorel Nicușor Flueran – Daniel Mitruți (ambii din Craiova), Marius Badea (Râmnicu Vâlcea). Rezervă: Marian Alexandru Barbu (Făgăraș). VAR: Sebastian Constantin Colțescu (București). AVAR: Vlad Ionuț Bârleanu (București).
Observatori: Marin Ion, pentru joc; Adrian Vidan, pentru arbitraj (ambii din București).
Jucătorul meciului: Tamaș.