N. D.

După verificările efectuate în stațiunile românești de pe Litoral, pentru a vedea care sunt serviciile oferite turiștilor, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au luat și drumul muntelui, pentru a efectua controale similiare. Astfel, potrivit unui comunicat de presă primit joi la redacție, în care sunt precizate și numele societăților verificate, Comandamentul Munte 2022 al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor a aplicat, într-o singură zi, pe Valea Prahovei, amenzi în valoare totală de 70.000 de lei. ”Într-o singură zi de activitate a Comandamentului Munte 2022 – structură special constituită a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), desfășurat în premieră, în sezonul estival, în acest an, aflat sub coordonarea comisarului șef al Regiunii Sud Muntenia, Ion Iordăchescu, pe 10.08.2022, comisarii din Prahova și Brașov au controlat 6 operatori economici de pe Valea Prahovei, respectiv: SC Combist SRL – Cabana Vânătorilor Predeal; SC Soke Service SRL – Bistro Sinaia; SC Perla Bucegi SRL – Restaurantul Perla Bucegi Sinaia; Irish Resort – Restaurantul Terasa Sinaia; Org Avangarde Tour SRL – Pizzeria La Strada Sinaia; Mariclau Food SRL – Covrigărie Shaormerie Sinaia. În urma abaterilor constatate de comisari, operatorii economici au fost sancționați cu 7 amenzi contravenționale, în valoare totală de 70.000 lei, și două avertismente, luându-se, de asemenea, măsurile de oprire definitivă de la comercializare și retragere definitivă din circuitul consumului uman a peste 100 kg produse alimentare în valoare totală de aproximativ 4.500 lei, dar și oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru doi dintre operatorii economici”, se arată în comunicatul de presă menționat. În urma verificărilor realizate la societățile respective, inspectorii OPC au constatat următoarele: utilizarea unor spații frigorifice neigienizate, cu resturi alimentare, scurgeri de lichide de la materii prime; folosirea unor congelatoare cu strat gros de gheață; utilizarea unor plite de gătit neigienizate și a unor ustensile de bucătărie neconforme, deteriorate; folosirea la gătit a unor produse alimentare fără elemente de identificare, cu data durabilității depășită; utilizarea la prepararea produselor alimentare a altor brânzeturi decât cele declarate în lista meniu; comercializarea unor porții de mâncare gătită care nu erau ținute la masa caldă; lipsa evidențierii alergenilor în lista meniu; grafice de schimb al uleiului de prăjire necompletate la zi. Iar în camerele de cazare – existența unor tăblii de pat cu bucăți de material lipsă, a unor pereți murdari, a unor piese de mobilier cu vopsea exfoliată, a unor cearșafuri de pat cu fire de păr etc. Având în vedere cele constatate, Ion Iordăchescu, comisar șef în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia, a ținut să precizeze, prin intermediul comunicatului de presă: ”Deși realizăm controale periodic, acum, la Comandamentul de vară, întâlnim, în continuare, aceleași nereguli la operatorii economici din regiunea noastră. Respectul față de turistul de pe Valea Prahovei lasă de dorit, ceea ce ne determină să supraveghem continuu serviciile oferite în această zonă, până când nu vom mai constata abateri de la lege”.