Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Duisburg-Essen (UDE) din vestul Germaniei a descoperit o genă care scade cu 35% riscul de deces cauzat de COVID-19, a informat DPA, preluată de Agerpres. Studiul a monitorizat 1.570 de pacienţi care au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus între 11 martie 2020 şi 30 iunie 2021, au precizat reprezentanţii universităţii germane.
Dintre participanţii la studiu, 205 (13%) au prezentat doar simptome uşoare, 760 (48%) au fost internaţi în spitale, iar 292 (19%) au fost internaţi în secţii de terapie intensivă. O cincime (20%) dintre pacienţii monitorizaţi în cadrul acestui studiu au murit (313).
Gena care a făcut ca rezultatul fatal al bolii să fie mai puţin probabil se numeşte GNB3 TT, o variantă pe care aproximativ 10% in populaţia Europei ar avea-o.
GNB3 este o genă care decodează aşa-numitele proteine G, importante pentru mai multe procese din organism. Gena GNB3 „cauzează o activare a celulelor imunitare”, a explicat unul dintre autorii studiului, Birte Mohlendick. Această reacţie mai rapidă a sistemului imunitar „ar putea să explice motivul pentru care riscul de deces este atât de mult redus în cazul oamenilor care deţin această genă”, a adăugat cercetătoarea germană.
Autorii studiului au ajuns totodată la concluzia că faptul de a fi tânăr şi absenţa unor boli preexistente, precum diabetul, îmbunătăţesc considerabil şansele unei persoane de a supravieţui infecţiei COVID-19.
Noua variantă Omicron, care a apărut în toamna anului 2021, nu a fost inclusă în acest studiu, ce a fost publicat în revista Frontiers in Genetics.