„La un an de la prezentarea raportului final al Proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din Proiectul România Educată. Avem două proiecte: unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei cu resurse proprii prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate. (…) Ministerul Educaţiei este cel care asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de miercuri (n.n-ieri) se lansează în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până la data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteptăm opinii din partea tuturor celor interesaţi în bunul mers al educaţiei”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministru al Educaţiei, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
Acesta a mai spus că peste 10.000 de persoane au formulat propuneri şi că, după cele 35 de zile de consultare publică, va exista o scurtă perioadă de câteva zile pentru integrarea propunerilor care vor rezulta în perioada de consultare.
„Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate în Guvern în forma îmbunătăţită, ele vor fi transmise Parlamentului care îşi va începe parcursul normal pentru orice adoptare a oricărei legi. (…) Am beneficiat de consultare cu Comisia Europeană şi OECD. Am demarat procedurile în vederea aderării României la OECD, iar cele 5 principii de bază în domeniul educaţiei ale OECD se regăsesc în România Educată în aceste legi”, a anunţat ministrul. El a subliniat că arhitectura de sistem va fi „complet schimbată” şi a spus că noile legi „nu realizează o cosmetizare” a sistemului de educaţie, ci sunt cu adevărat o reformă a sistemului de educaţie.
* Examenul de Bacalaureat – complet schimbat. Examenul de Bacalaureat va avea o probă scrisă de evaluarea competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. El a spus că elevii care promovează pe parcursul învăţământului preuniversitar examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au dreptul al recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene. ​Promoția de liceeni din 2027 va fi prima care ar urma să susțină bacalaureatul într-un nou format.
* La disciplinele din ariile curriculare nu se mai acordă note. Se va pune mare accent pe portofoliul educațional al elevului, spre deosebire de până acum, iar la disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport, precum și la alte discipline care pot fi stabilite prin ordin de ministru, se acordă calificative de tip „admis”, „respins” și nu notă de la 1 la 10, a anunțat Ministrul Cîmpeanu, citat de Edupedu.ro.
* Interdicţie pentru profesori de a medita propriii elevi. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că în viitoarea lege a Educaţiei va fi prevăzută interdicţia ca profesorii să facă meditaţii cu elevii de la clasele unde predau, potrivit news.ro şi Hotnews.
„Este o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă mediaţii cu propriii elevi. Pe de altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi, nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil, dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică. La nivelul legii vom ridica această interdicţie – al noii legi a educaţiei care va rezulta pentru implementarea proiectului «România educată» – şi vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu marţi, la TVR, citat de news.ro.
* Examen de admitere la colegiile naţionale. Elevii care vor fi clasa a VII-a în septembrie anul acesta vor putea să susțină examen de admitere separat pentru a intra la colegiile naționale, a anunțat, în aceeaşi conferință de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, scrie Edupedu.ro.
Elevii „vor avea o șansă în plus, aceea de a susține un examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale – urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de colegiu național. Colegiile vor avea ocazia să susțină un examen de admitere în liceu sau, altfel spus, aceste licee care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea a 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire”, adică prin admiterea care este și acum, a spus Sorin Cîmpeanu.
* Se modifică modalitatea de intrare a profesorilor în sistemul de învăţământ. O schimbare majoră în învăţământul preuniversitar vizează modul în care vor intra profesorii în sistem. Debutanții vor susține un examen scris pentru a deveni stagiar, iar timp de un an vor avea mentor un profesor din sistem care va preda mai puțin pentru a se putea ocupa de stagiar.
Debutanții vor avea salariul mediu pe economie, ceea ce în prezent este de 4.000 de lei net. Un debutant care intră în acest an în învățământ are un salariu de 2.000 de lei net. Ministrul Educației a spus că, implicit cu salariul debutanților, va crește și salariul profesorilor. Astfel un profesor va avea un salariu mediu de 9.500 de lei net, după cum a spus Sorin Cîmpeanu care a precizat că impactul bugetar al creșterii salariilor va fi de 25% din cât e bugetul educației în prezent.
* Se elimină obligativitatea deţinerii titlului de doctor pentru ocuparea postului de asistent universitar. Proiectul de lege a învăţământului superior prevede eliminarea obligativităţii deţinerii titlului de doctor pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, marţi, într-o conferinţă de presă. Proiectul reglementează şi vârsta de pensionare a personalului didactic şi de cercetare din universităţi. „Vor putea să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani pe baza unei solicitări pe care fiecare cadru didactic o face peste vârsta de 65 de ani”, a explicat ministrul Educaţiei. Potrivit acestuia, proiectul prevede că universităţile vor fi cele care asigură admiterea la doctorat, pregătirea, susţinerea examenelor, referatelor, susţinerea tezei şi vor acorda titlul de doctor, urmând să răspundă pentru conformitatea procesului.
* Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar. Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, o instituţie cu rol esenţial în proiect va fi Centrul Naţional de Formare şi Dezvoltarea Carierei Didactice. De asemenea, pentru prima dată este prevăzută în lege posibilitatea încetării mandatului unui director de şcoală.