N. Dumitrescu

”Să-și bată joc, din punct de vedere politic, de mine e una! Dar de ploieșteni să-și bată cineva joc, asta nu se poate! Eu nu-mi voi bate joc de 130.000 de ploieșteni!”. Aceasta a fost una dintre declarațiile primarului Ploieștiului, Andrei Volosevici, făcute joi în cadrul unei conferințe de presă, tema principală a întâlnirii fiind anunțul noului operator de termoficare de la nivelul municipiului referitor la faptul că, începând cu data de 1 august a.c., se va sista furnizarea apei calde menajere în oraș, pentru aproximativ o lună, cauza fiind demararea unor lucrări de revizie a instalațiilor. Răgușit, în cadrul întâlnirii cu presa, edilul a mărturisit că este ”foarte amărât de ceea ce se întâmplă în oraș”, de faptul că ”se petrec lucruri halucinante”, în contextul în care, și acesta, ca ploieștean care stă la bloc, acum trei zile a văzut la intrarea în imobil anunțul despre sistarea furnizării apei calde, însă, în mod oficial, ca primar, a aflat abia miercuri, la ora 16.15, când Primăria Ploiești a fost înștiințată printr-o adresă primită pe email. ”Operatorul ne-a transmis că, pe perioada reparațiilor, există o alternativă de asigurarare a furnizării apei calde, prin închirierea unor cazane mobile de apă fierbinte. De ce nu s-a anunțat, de la început, acest lucru? Ca să nu mai spun că, mai întâi, operatorul trebuia să ne informeze pe noi, Primăria Ploiești, de intenția sistării apei calde, că există această alternativă, nu să lipsești, mai întâi, afișe la bloc, ca să sperii lumea că nu va mai avea apă caldă o lună”, a mai menționat edilul. Totodată, Andrei Volosevici a mai ținut să adauge faptul că ”sunt ireale” poziția și atitudinea atât a președintelui Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, cât și ale directorului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termo Prahova, Horia Tiseanu, primul punându-și semnătura ”pe un contract făcut din burtă”, pe care nici municipalitatea și nici legislativul local nu și l-au însușit, iar ce de-al doilea nerăspunzând niciodată la telefon, în vederea purtării unor discuții punctuale. Pe de altă parte, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova, prezent la aceeași conferință de presă, a anunțat că asociațiile de locatari din oraș intenționează să iasă în stradă, pentru a protesta. De menționat că, joi de dimineață, SC Termoficare Prahova a anunțat, oficial, prin intermediul unui comunicat de presă transmis la redacție, că demarează lucrări urgente la Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 – singura instalație de producție aflată în funcțiune din CET Brazi, lucrări care vor face ca, din prima zi a lunii august, a.c., timp de aproximativ 30 de zile, alimentarea cu apă caldă menajeră să fie sistată, dar în acelaşi timp oferind municipalităţii o alternativă pentru continuarea furnizării apei.

În cadrul conferinței de presă, edilul ploieștean a făcut o serie de declarații extrem de grave și la adresa președintelui Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu. ”Nu se poate sista serviciul de asigurare a apei calde pentru că așa au decis unii. Nouă, celor din primărie, înainte de a fi semnate, nu ne-au parvenit contractele pe termie. Sunt clauze modificate, iar semnăturile pe documente aparțin lui Dumitrescu și Tiseanu. Documentația, așa cum este ea modificată, nu este adoptată și în Consiliul Local Ploiești. De fapt, este ireală, este făcută pe burtă, pentru că nu este prevăzută nicio modalitate de lucru cu noul operator. Revizii au fost în fiecare an, dar CET Brazi, unde se va face revizia, nu aparține Primăriei Ploiești, ci Consiliului Județean. La ADI Termo Prahova nu răspunde nimeni la telefon. Nici Tiseanu nu răspunde la telefon. Am încercat să convoc AGA la ADI Termo Prahova, odată ce am văzut anunțul de sistare a apei calde, dar nu am avut cu cine să vorbesc. Într-un cuvânt, Volosevici, descurcă-te! Și o să mă descurc! Am făcut solicitare reprezentanților noului operator să vină să stăm de vorbă, inclusiv pe tema alternativei ce vizează posibilitatea închirierii cazanelor mobile. Pe mine mă interesează ca ploieștenii să aibă apă caldă la robinet. Nu pot să-mi bat joc de 130.000 de ploieșteni!”, a ținut să declarare primarul Andrei Volosevici. Acesta a mai precizat că i-a informat inclusiv pe consilierii locali că municipalitatea se află în fața ”unor aspecte de natură penală”, având în vedere că modificările aduse la contract nu sunt discutate și adoptate de către legislativul local. ”Ne-am trezit cu niște clauze de care nu aveam cunoștință, dar trebuie să le punem în practică. Vinerea trecută, Primăria Ploiești a primit facturile de la noul operator. Însă, Primăria Ploiești nu și-a asumat acest contract, dar este singura care răspunde din punct de vedere financiar”, a mai declarat edilul.

Potrivit acestuia, în aceste zile, în regim de urgență, vor avea loc întâlniri cu noul operator de termoficare, pe tema găsirii soluțiilor alternative pentru menținerea funizării apei calde, soluții care, dacă va fi necesar, vor fi analizate și supuse votului, tot în regim de urgență, și în Consiliul Local Ploiești.
De adăugat că la conferința de presă susținută de primar a fost prezent și Eugen Cristescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova, acesta anunțând că asociațiile de proprietari din Ploiești sunt pregătite să iasă în stradă, din cauza nesiguranței furnizării apei calde menajere.

Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 – singura instalație de producție aflată în funcțiune din CET Brazi

Joi dimineață, pe adresa redacției a venit și un comunicat de presă prin care noul operator, compania SC Termoficare Prahova SA, anunța că va demara, începând cu data de 1 august 2022, operațiuni complexe de reparații pentru asigurarea funcționării Cazanului cu Apă Fierbinte nr. 2 din cadrul CET Brazi. ”Compania noastră va lua toate măsurile de securitate prevăzute de legislația în vigoare, astfel încât desfășurarea operațiunilor să se încheie cu succes și în cel mai scurt interval de timp posibil. Odată cu preluarea capacităților de producție de la fostul operator care a asigurat serviciile de furnizarea a apei calde menajere și a termiei în Ploiești, o comisie tehnică -având sprijinul experților externi- desemnată să evalueze starea instalațiilor, a întocmit un raport complex privitor la starea echipamentelor preluate. În acest moment, Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 este singura sursă de producere a energiei termice care este utilizabilă, restul surselor de producție fiind inoperabile, din motive tehnice sau de reglementare. Caracterul urgent al operațiunii de reparație a singurei surse de producție a energiei termice, respectiv a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 din CET Brazi, dar și realitatea tehnică din teren, obligă SC Termoficare Prahova SA să ia măsura nedorită de sistare a furnizării apei calde menajeră pe raza municipiului Ploiești, începând cu data de 1 august 2022, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile”, se menționează în comunicatul de presă. În document, operatorul de termoficare a mai precizat și faptul că a adresat partenerilor din cadrul autorităților publice locale ”propunerea de a asigura, în perioada operațiunilor de reparații, o sursă alternativă de furnizare a apei calde menajeră, prin închirierea și instalarea a două Cazane Mobile de Apă Fierbinte”. Iar în finalul comunicatului se mai menționează: ”Totodată, SC Termoficare Prahova SA a informat atât Asociația de Dezvoltare Intercomunitară TERMO PRAHOVA, cât și Primăria Ploiești, în legătură cu sistarea furnizării apei calde menajere pentru lucrări urgente de reparații. Ne exprimăm convingerea că în colaborare cu autorităților locale și reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară TERMO PRAHOVA vom găsi soluții pentru reducerea perioadei de sistare a furnizării apei calde menajere, cât ṣi de asigurare a surselor de producere a energiei termice pentru sezonul de iarnă. SC TERMOFICARE PRAHOVA SA asigură comunitatea locală de întregul său suport pentru rezolvarea problemelor generate de tranziția preluării contractului de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Ploiești de la fostul operator către compania noastră”.
Cum până la data de 1 august a.c. mai sunt câteva zile, rămâne de văzut care va fi soluția alternativă identificată, astfel încât în apartamentele ploieştenilor care stau la bloc, în continuare, la robinet să curgă apă caldă și nu rece. De altfel, edilul a dat următoarele asigurări:” Vom avea apă caldă! Dacă s-a dorit ca eu să mă ocup de această chestiune, o să mă ocup. Chiar dacă eu nu am semnat modificările la acest contract și nici nu au fost adoptate în Consiliul Local Ploiești. Să-și bată joc, din punct de vedere politic, de mine este una. Dar de 130.000 de ploieșteni, nu se poate!”.