F.T.

În contextul în care, în urma averselor de ploaie din timpul verii, iau naştere aluviunile/viiturile, care, nu de puţine ori, mătură tot în calea lor, ajungând chiar şi pe drumurile circulate, „prima linie de apărare împotriva torenţilor sunt lucrările de corectare a torenților, cum este aceasta de la Ocolul Silvic Sinaia din cadrul Direcției Silvice Prahova”, precizează reprezentanţii Ocoului Silvic Sinaia.
De asemenea, într-un comunicat de presă postat pe Facebook, se mai spune: «Aceste lucrări de corectare a torenților sunt construite de către silvicultorii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în zonele montane, pentru a proteja comunitățile locale, așezările umane, căile de comunicație și rețelele de transport sau construcțiile hidrotehnice din aval.
Lucrările de corectare a torenților sunt construcții specifice, complexe, care includ baraje, praguri de scurgere, ziduri de sprijin și consolidări de mal și alte lucrări, la care se adaugă lucrări de împădurire pentru stabilizarea solului din jur.
Amenajările de corectare a torenților au rolul de a prelua undele de viitură care se formează în zonele de munte, de a reduce viteza scurgerii apelor în torenți, de a consuma energia cinetică prin trepte cu energie potențială, iar efectul barajelor se vede în special în perioadele cu ploi torențiale».
Toate cele scrise mai sus sunt pentru a ne face o idee despre faptul că a lucra în cadrul unui ocol silvic mai înseamnă şi alte lucrări, nu doar plantarede puieți vara sau toamna. Iar la capitolul «alte lucrări» intră şi controlul periodic al suprafeţelor în care au fost plantaţi puieţi, precum şi lucrări în pepinierele ocoalelor silvice din raza de acţiune a Direcţiei Silvice Prahova şi, multe, multe altele.
Vom reveni şi cu detalii în ceea ce priveşte capitolul „şi multe, multe altele”.