Florin Tănăsescu

Şi a fost nuntă mare! Până şi poliţiştii din intersecţie s-au milostivit şi n-au oprit vreo căruţă. Şi multă lume s-a zgâit la evenimentul nunto-rutier din cartier. Că fata de la ţară se mărita cu un flăcău care îmbina moda retro cu asta de-acum. Adică avea pachetul de Kent la brâu şi creastă de cocoş. Şi era îmbrăcat în ie.
Şi-a fost o nuntă… Pfaiiii… Şi darul! Aoleuuuuu…
Aoleuuuu, că lăutarul striga: „De la socrul mare pentru tinerii porumbei, pupa-i-ar pupăza din tei, 100 de K şi-o sticlă de ulei.
La faza asta au fost prinşi în ofsaid mulţi. Bieţii de ei, numărau pe sub masă câţi lei să dea, când…
Na, belea! Darul se dădea în K!
Un reprezentant de la Fisc, nuntaş sub acoperire, le-a explicat mesenilor: «K-ul este multiplu de o mie al monedei naţionale, care este likeul. Sau laicul. Desigur, pentru creşterea PIB-ului, importante sunt şi vizualizările. Adică, impozitările».
Mesenii au fost lămuriţi buştean.
«De la vărul miresei, aterizat, ca Guvernul nostru, din America Latină, 200 de K şi trei plicuri de ţaic!. N-a băut, n-a mâncat, n-a prizat».
Poliţiştii din intersecţie s-au autosesizat.
A urmat percheziţia corporală a vărului de peste Ocean. S-au dezumflat. Ţaicul avea certificat de provenienţă.
«Atenţie, s-a furat mireasa!», a venit anunţul surpriză.
Nuntaşii se-aşteptau să revină potera. Sufletul lui Avram Iancu! Oamenii legii întrebau o bătrânică dacă pătrunjelul de vânzare e chiar pătrunjel sau cannabis.
«Leuştean, maică!», le-a zis biata femeie!
A fost întrebat ginerică apoi cât dă pentru recuperarea miresei.
Creastă de cocoş a scos telefonul smart şi a arătat: „O vizualizare, că a fost dragoste la prima vedere, o lună de miere la praşilă, că a crescut buruiana mare, şi-o canistră de benzină tractoristului- socru, să nu mă creadă scârţar.
Şi-a fost nuntă mare şi mai e în ţara asta. Moneda naţională este likeul. Sau laicul!
Şi- au fost daruri care au depăşit 500 de K. N-au lipsit plicurile cu ţaic sau sticlele de-o litră cu motorină. Unul a dat trei likeuri şi-un praz.
Încet, încet, vom cânta „I like România la lampa cu gaz!”.