Nicoleta Dumitrescu
După valurile succesive ale pandemiei, s-a crezut că, în România, vara aceasta va fi una… liberă de covid. Numai că situația nu este deloc așa, inclusiv covizii adaptându-se la schimbările climatice, mai exact la încălzirea globală, dovadă că acestora a început să le placă și căldura, în condițiile în care se credea că, odată cu încălzirea vremii, înmulțirea lor va staționa.
Din păcate, nu este deloc așa, trendul creșterii numărului cazurilor de noi infectări fiind valabil și în țara noastră, iar asta au recunoscut și oficialii de la București, chiar la începutul acestei săptămâni, mai exact luni, ministrul Sănătății anunțând că, săptămâna trecută, s-au înregistrat aproximativ 15.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus- dublu față de perioada similară anterioară.
Pe de altă parte, nici veștile de dincolo de granițele țării nu sunt prea bune, în contextul în care, deja, specialiștii în virusologie sunt îngrijorați de noua subvariantă – botezată ”Centaurus”- care a ajuns deja pe patru continente. Asta înseamnă că, așa cum s-a văzut din anul 2020 încoace, pandemia se pregătește să arunce în lumea largă un nou val de viruși.
Oricum, pe la noi prin țară, pe la Timișoara, deja medicii s-au pronunțat că pe acolo deja ”se simte” cel de-al șaselea val, dat fiind numărul de noi confirmări și internări în spital, în timp ce, și prin alte județe, tot în unitățile sanitare, s-a impus, din nou, purtarea măștii de protecție în mod obligatoriu.
Chit că lumea s-a săturat de restricții și de tot soiul de impuneri, în încercarea de a ține virușii tot mai de departe de potențiale noi ”victime”, ideea este că, după doi ani și jumătate de pandemie, pare că omenirea va ajunge să conviețuiască, și pe mai departe, cu noile mutații ale covizilor, așa cum s-a întâmplat și cu alți viruși. Prin urmare e rost, în continuare, de răbdare! De răbdarea de a folosi cât mai mult săpunul și apa, la fel dezinfectantul, de a păstra distanța între persoane, inclusiv de a purta masca de protecție a feței, care să acopere nasul și gura.
E de văzut, însă, care va fi reacția autorităților, nu pentru a se obișnui cu noul val, ci în privința stăpânirii acestuia. Pentru că, având în vedere experiența valurilor succesive de până acum, românii se așteaptă ca să nu mai fie niciun fel de bâlbâială, ci o mai bună organizare și mobilizare. Se presupune și se așteaptă însă, mai mult decât toate, să se facă în așa fel încât să aibă acces la asistență medicală, la cea de urgență, dar și la tratament, cei care sunt deja bolnavi, mai ales bolnavii cronici şi cei cu diagnostice grave. Asta întrucât, așa cum s-a văzut, multora dintre persoane li s-au agravat suferințele mai vechi pentru că internarea era posibilă doar în cazul celor confirmați cu covid.
Se mai spune că ar trebui să se învețe din greșeli. Or, în cazul pandemiei, asta ar trebui să se și vadă, mai ales dinspre autorități, în condițiile în care, se știe, greul a fost dus tot de cei din linia I, adică de către cei din spitale. Dar, e rost de… răbdare. De multă răbdare!