F.T.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Direcţiei Silvice Prahova pentru primul semestru al acestui an, personalul instituţíei a efectuat, împreună cu reprezentanţi ai poliţiei, 3.774 de acţiuni pentru prevenirea, combaterea şi sancţionarea acelora care au fost prinşi furând din fondul forestier prahovean.
Potrivit datelor furnizate de către inginerul Ovidiu Ştefănescu- responsabil Compartiment „Pază” din cadrul instituţiei – în primele şase luni ale acestui an au fost constatate 119 infracţiuni, fiind întocmite tot atâtea dosare penale.
Numărul contravenţiilor constatate a fost de 26, valoarea totală a amenzilor aplicate de către reprezentanţii IPJ Prahova în aceste cazuri ridicându-se la suma de 29.500 de lei.
Cu referire la cantitatea de material care nu a putut fi justificată de către personalul silvic al ocoalelor din raza de competenţă a Direcţiei Silvice Prahova, interlocutorul nostru ne-a precizat că aceasta a fost de numai 58 de metri cubi, însumând 16.473 de lei. Concret, cu referire la acest din urmă aspect, nu au fost identificaţi cei care au furat lemnul, deci unii dintre angajaţii Direcţiei Silvice trebuie să plătească pentru acoperirea prejudiciului creat.
Doar unii, fiindcă există şi ocoale silvice – Azuga, Măneciu, Sinaia şi Vălenii de Munte – din pădurile cărora nu a fost furat nimic din ceea ce înseamnă «lemn pe picior»!
Tot inginerul Ovidiu Ştefănescu ne-a mai spus că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anilor precedenţi, numărul infracţiunilor şi al contravenţiilor a scăzut.
De asemenea, şi valoarea imputaţiilor a cunoscut un trend descendent, cât timp, în şase luni, nu a putut fi justificat de către pădurari furtul a numai 58 de metri cubi de lemn.