Nicoleta Dumitrescu

Prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană desfășurat în Regiunea Sud Muntenia, peste 12.500 de prahoveni, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, vor beneficia de investigații medicale gratuite, în cadrul unui demers complex de prevenție, depistare și tratament al cancerului colorectal. Este vorba despre Proiectul ROCASS II – Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase, colorectale, derulat la nivelul județelor care fac parte din Regiunea Sud Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Giurgiu, Teleorman și Prahova, fiind o premieră la nivelul României, în contextul în care cancerul colorectal reprezintă a doua cauză de deces la femei și a treia la bărbați, la nivel de țară.
Proiectul menționat este pus în aplicare de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Fundația Renașterea și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate, fiind elaborat și derulat plecând de la o prioritate strategică de sănătate publică în România și anume aceea că, anual, în țară se înregistrează peste 12.900 de cazuri noi și peste 6.450 de noi decese prin cancer colorectal.
Proiectul se va derula până la sfârșitul anului 2023, iar pentru că a demarat pe timp de pandemie, în noiembrie anul trecut, ieri, la Ploiești, a avut loc o reuniune în care au fost prezentate beneficiile acestuia, având în vedere că, în total, de investigații gratuite vor avea parte 50.000 de persoane cu domiciliul în Regiunea Sud Muntenia, din care face parte și județul Prahova. Potrivit prof. dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni, șef de secție în cadrul Institutului de boli digestive și transplant hepatic al Institutului Clinic Fundeni, beneficiare ale acestui proiect sunt persoanele sănătoase, ce provin în mod special din grupuri vulnerabile, și nu cele cărora le-a fost pus deja un diagnostic, pentru că este importantă prevenția.
Astfel, până în prezent, peste 3.800 de prahoveni au fost incluși în activități de screening, derulate prin intermediul unor medici de familie, acestora din urmă fiindu-le puse la dispoziție teste FIT, accesorii, frigidere, dar și alte materiale. De menționat că testul imunochimic fecal (FIT) este un test de screening pentru cancerul de colon.
Acesta testează sângele ascuns în scaun, care poate fi un semn precoce al cancerului. Atât testul FIT, cât și alte screening-uri pot surprinde cancerul de colon devreme, când este mai ușor de tratat. Așa cum s-a menționat, pentru persoanele care vor avea testul FIT pozitiv, adică risc de cancer colorectal, Institutul Clinic Fundeni va efectua colonoscopii gratuite, iar Fundația Renașterea va asigura consilierea și transportul pacienților până la București, la institutul menționat, în vederea efectuării colonoscopiei.
”Colonoscopia va fi o investigație medicală făcută cu anestezie, realizată în condițiile cele mai bune. Vă spune un medic care a realizat până acum peste 30.000 de colonoscopii, iar ca o paranteză eu, personal, am fost supus acestei investigații de trei ori. Ce pot să mai spun este că acest proiect poate fi considerat ca un fel de «spărgător de gheață» în ceea ce privește prevenția și depistarea precoce a acestui tip de cancer, care se poate trata, întrucât datele pe care le vom colecta acum ne vor folosi pentru viitorul program de prevenție, care se va derula la nivel național”, a mai menționat prof. dr. Mircea Diculescu. Prezentă, de asemenea, la evenimentul de ieri, Mihaela Geoană, președinte fondator al Fundației Renașterea, a ținut să precizeze că prevenția este necesară pentru schimbarea mentalității, întrucât o persoană ar trebui să se adreseze medicului și atunci când este sănătoasă, nu doar când are o suferință.
În context, subliniind că 60% dintre cancere pot fi evitate prin prevenție, aceasta a menționat că, în derularea acestui proiect, este important parteneriatul cu medicii de familie, lucru evidențiat, ieri, de altfel, și de către dr. Dina Mergeani – președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei. În context, s-a mai precizat faptul că, în prima etapă de derulare a acestui proiect, în județul Prahova au fost afiliați inițial 15 medici de familie, iar acestora li se va alătura o nouă serie de 13 medici de familie, la care locuitorii din județ, cu vârsta între 50 și 74 de ani, se vor putea adresa, începând cu data de 25 iunie a.c., pentru a primi teste FIT gratuite. Medicii de familie sunt din localitățile Pietroșani, Ștefești, Dumbrăvești, Fulga de Sus, Blejoi, Ploiești, Drajna de Jos, Slănic, Drăgănești, Blejoi, Scorțeni, Vălenii de Munte și Vărbilău.