George Marin

Vorbeam săptămâna trecută despre echilibrul dintre exprimările celor două combatante din meciul tur al barajului pentru promovare în Liga a III-a. De data aceasta, chiar dacă exprimarea tactică în teren a fost la același nivel modest cum a fost și în meciul tur – să ne ierte ambele echipe, dar realitatea nu poate fi ascunsă – balansoarul nu s-a mai aflat în poziție neutră, ci s-a înclinat într-o parte după cum a fost împins sau tras. Sau, mai bine zis, după câtă greutate a arătat fiecare echipă. Să deslușim!
Păuleștiul, cu deficitul de un gol în minte, a încercat de la bun început să găsească poarta adversă pentru a recupera handicapul. Mai mult ca sigur că așa au gândit și gazdele, mergând pe apărare până la epuizarea resurselor de energie ale adversarilor și mizând pe contraatac folosind spațiile libere mai abitir potențial disponibile pe un teren de dimensiuni standard FIFA decât pe un teren gen Păulești sau Adunații Copăceni. Socoteala de acasă a Copăcenilor nu s-a potrivit cu cea de la Giurgiu pentru că Păuleștiul a controlat total prima parte, atacul arătând oameni vioi, nu leșinați ca în meciul tur (oare ce secret o fi fost la meciul tur și ce secret o fi fost la meciul retur de am putut vedea această surprinzătoare schimbare în bine?). Astfel au apărut numeroase posibilități de a înscrie, în timp ce apărarea a fost condusă de un Năstase care a cules totul, fără greșeală, dar cu o minge „bărbierită” (min. 53), spre înțelegerea inocenței autogolului marcat în tur. Dacă Nedelcu a fost deranjat doar cu o minge ușoară, la finalul mitanului (min. 45), după o lovitură liberă concedată de un fault stupid făcut de autorul celor două goluri ale reprizei, Duță a tremurat vârtos la destule situații de gol ale Păuleștiului, afară cele două goluri încasate. Cristian Vasile l-a „înțepat” de două ori pe Duță, din poziție similară, în careu, la 11-12 metri, lateral stângă. Dacă la primul șut, pe jos, Duță a scăpat mingea în plasă pe sub el, la al doilea s-a trezit cu mingea direct sub transversală. Ocaziile multe pomenite mai devreme le înșiruim chiar acum. Cei aflați în situație de gol au fost: Cristian Vasile (min 2, șut la rădăcina barei, respins în corner de Duță; min. 29, șut slab, central, după o acțiune colectivă; min. 37, șut respins greu de Duță, pasa fiind primită de la indecisul Ursu; min. 42, luft în centrul careului tocmai când plasa aștepta balonul), Comnoiu (min 6, șut tare, puțin alături; min. 26, liber în ușor lateral dreapta șutează tare peste poartă) și Ursu (min. 8, nu are curaj să pătrundă; min. 19, Marius Torețoiu degajează din fața lui exact înaintea șutului).
La reluare, zdravăn stimulați vocal în vestiar de primarul și de sponsorul lor – informația o avem de la cineva din Ruse care a auzit totul fără să vrea – jucătorii giurgiuveni s-au adunat pe la poarta lui Nedelcu și noul intrat, Ionuț Andrei, a reușit un șut absolut imparabil în vinclul din dreapta porții prahovene. Cu puterile măcinate, niciuna dintre echipe nu a mai produs tot atâtea ocazii eficiente ca în primul mitan. Numărul lor s-a diminuat, balansoarul trăgând spre echilibrare, dacă ne gândim la cele două mari ocazii avute de gazde prin Marin (min. 73, aflat singur la marginea careului a tras alături după o pasă primită de la Ciupitu; min. 75, șut din centrul careului după o acțiune a lui Andrei, Nedelcu reușind să devieze în bara transversală). Inimile prahovenilor din teren și din tribună stăteau cam strânse, dar nu neapărat din cauza forței ofensive a giurgiuvenilor, ci mai mult din cauza multor mingi jucate lung de păuleșteni în detrimentul jocului ceva mai combinativ etalat până la pauză. În plus, o cădere a randamentului liniei de mijloc a cam „rupt” echipa prahoveană, favorizând contraatacurile giurgiuvenilor, dar și ei cu puterile diminuate din ce în ce mai mult, nemaiputând conduce o ofensivă eficientă și lăsând mai mereu spațiu liber pe partea stângă a propriei defensive . Așa a găsit Păuleștiul spațiu liber pe dreapta atacului său, de unde Buză, aflat la a treia situație de acest fel, a judecat corect faza, spre deosebire de celelalte, pătrunzând în careu până în apropierea careului mic și pasând ușor înapoi, spre centru. Venit din urmă, Comnoiu a îndeplinit o formalitate care părea că nu se mai înfăptuiește. Dar s-a îndeplinit, scorul nu s-a mai schimbat, iar Păuleștiul și-a savurat meritat isprava lăsând pentru mai târziu gândurile pentru lotul și staff-ul cu care va aborda competiția de Liga a III-a.
Arareori vorbesc despre arbitraj, dar trebuie să o fac și după acest meci. Arbitrul Ene, ca și concitadinul său Diaconu, cel care a întors mortul de la groapă la Păulești (vedeți articolul de la meciul tur) mai are de învățat. Ori învață rapid, ori să își vadă de alte treburi. Acest arbitru putea înclina balansoarul de o parte sau de alta prin aplicarea greșită a regulamentului, dar și prin dovedita anti-chemare a sa pentru această activitate. Vom aminti doar trei greșeli grave: Ruptureanu a avut un atac de eliminare, dar a primit doar avertisment (min. 4), un fault din spate comis asupra lui Comnoiu pe care l-a fluierat la semnalizarea asistentului Călin, după trei-patru secunde de la întâmplare, nefiind vorba de posibilitatea de a conceda avantaj echipei în posesie, Păulești, fără a mai acorda și cuvenitul avertisment (min. 64), și, cea mai mare, nu a acordat un penalti clar ca lumina zilei la un fault comis asupra lui Comnoiu în careul gazdelor (min.31). Că nu i-a dat avertisment lui Vasile pentru faultul făcut de la spate (min. 45, la faza descrisă) pare a fi ceva normal pentru Ene. În rest, vorba aceea, numai de bine și să nu avem parte la Liga a III-a de aceiași.
Ar mai fi o vorbă despre jucătorul meciului. Pe podium s-ar situa Năstase, Vasile și Comnoiu, plus Andrei de la gazde, primul și ultimul la egalitate, deși au jucat posturi diferite. Poate că Vasile ar fi meritat desemnarea în baza celor două goluri marcate, dar el a fost tras în jos de ratările deja pomenite. L-am preferat pe Comnoiu pentru travaliul său pus în slujba echipei, unul încununat cu golul liniștii.

Victoria Adunaţii Copăceni – CS Păulești 1-3 (0-2)
Stadion: Marin Anastasovici, Giurgiu.
Spectatori: Spectatori: 400.
Marcatori: I. Andrei (52) / Cr. Vasile (35, 38), Comnoiu (89).
Victoria Adunaţii Copăceni: Duță – Ionică, M. Torețoiu (cpt.), Stanciu, A. Torețoiu – Tănase, Ciupitu (77 Păun) – Frunză, Tudoroiu (46 I. Andrei), I. Marin – Al. Costin. Rezerve neutilizate: Șerban – Doncu, Necula, Cîrstea. Antrenor: Petrișor Petrescu.
CS Păulești: Nedelcu – Țugui (cpt.), Al. Ștefan, Năstase, Căpraru (62 Enciu) – L. Dumitru, Neacșu – Ruptureanu (62 Buză), Cr. Vasile, Ursu – Comnoiu. Rezerve neutilizate: Mălescu – Saulea, Ghiță, Răduță, Pripu, Leca, D. Mihai. Antrenor: Florin Pripu.
Avertismente: M. Torețoiu (57), I. Andrei (65), Al. Costin (75) / Ruptureanu (4), Năstase (49), Neacșu (55), Comnoiu (64), Al. Ștefan (88).
Eliminare: I.Marin (90+4) / -.
Au arbitrat: Mihai Laurențiu Ene – Mihăiță Necula, Daniel Călin (toți din București).
Observatori: Adrian Gligoraș (Târgoviște) – arbitraj; Dragoș Ionescu (București) – organizare.
Jucătorul meciului: Comnoiu.