Nicoleta Dumitrescu

Recent, la una dintre cele mai mari competiții de cultură generală din Italia, semnificația unei cunoscute expresii românești a reprezentat o adevărată probă de baraj pentru concurenți. Despre ce a fost vorba? Miza pentru trecerea la pragul de 30.000 de euro a fost răspunsul corect la întrebarea: Ce înseamnă ”ți-a picat fisa”?, o întrebare deloc ușoară, având în vedere că doar unul dintre cei trei concurenți a știut să răspundă. Cert este că, ulterior, acest subiect a generat o întreagă dezbatere pe rețelele de socializare și printre românii din Italia, unii dintre ei, de prea multă vreme vorbind doar în italiană, uitând ce înseamnă, în țara unde s-au născut, adevăratul sens al cunoscutei expresii.
Ei bine, dacă s-ar fi organizat o competiție la care să fi fost concurenți și români cu carnet de partid – n-are importanță care partid – cu siguranță n-ar fi fost unul care să nu spună, dând și exemple, de câte ori nu le-a picat fisa, mărturisind, cu o mândrie nedisimulată, că a înțelege… cum stau lucrurile, la o adică, atunci când trebuie, firește, este, cu siguranță, punctul lor forte!
Și chiar nu ar spune minciuni respectivii politicieni pentru că, așa cum s-a și văzut, de zeci de ani încoace, când vine vorba despre avantaje, funcții, indemnizații, lefuri bune și câte și mai câte, oricât de multă ceață ar pluti peste astfel de oportunități, ei imediat fac… lumină. Mai exact, având o bruscă revelație, aceștia consideră că dacă vine vorba despre potențiali beneficiari, atunci ei ar fi, fără tăgadă, cei mai potriviți. Și așa au apărut încrengăturile, sforile trase, pilele, proptelele, telefoanele de curtoazie sau de recomandare, susținerile, ciocănitul pe la uși, întâlnirile la o cafea, un pahar sau un aperitiv, discuțiile și câte și mai câte tertipuri și strategii țesute și întoarse pe toate părțile doar pentru că, picându-le fisa, respectivii au ”mirosit” că le poate ieși ceva ”consistent” mai ales lor!
Oricum, oricât de bățoși și importanți s-ar da unii, niciunul dintre ei nu poate spune că, da, el a inventat roata când vine vorba despre avantaje din politică. Pentru că, după cum s-a văzut, unii i-au copiat pe alții, iar alții, pentru că nu s-au mai regăsit într-o anumită doctrină, au sărit dintr-un partid în altul doar ca să fie tot ei șefi. Pe de altă parte, au existat și încă mai există destule cazuri în care ”învățăceii” și-au depășit cu mult profesorii, partidele oferind, cu spectacolul adecvat, nenumărate ocazii în care și-au sacrificat oamenii propulsați în funcții ce aveau legătură cu puterea, inclusiv premieri, ba chiar și liderii de partid.
Acest lucru dovedește însă cât de vulnerabili sunt politicienii, susținerile afișate putând fi retrase oricând, mai ales atunci când în interior sunt create ”bisericuțe” unde care mai de care se grăbește să tragă clopotele sau sforile acelora care, brusc, nu mai corespund.
În fapt, aici este vorba tot despre a înțelege cum stau lucrurile, la o adică, în sensul că unora tocmai le-a picat fisa că unii, cu ceva vreme în urmă cei mai buni, acum nu mai au nicio legătură cu linia generală a partidului. Și, ca atare, acelora care nu mai merită, li se arată ușa și trebuie sacrificați! Iar aceasta nu este altceva decât o veșnică strategie pe care politicienii o tot învârtesc, considerând că au destulă școală, inclusiv a vieții, cât să le pice fisa atunci când trebuie, evident în folosul lor!