V. Stoica
În luna mai, magistrații Tribunalului Prahova au dat primele verdicte, ca instanță de fond, în dosarul care a zguduit din temelii Spitalul Județean de Urgență Ploiești, în toamna anului 2021. La finalul săptămânii trecute, judecătorii au validat încă un acord de recunoaștere a vinovăției, pentru complicitate la dare de mită, încheiat de unul dintre cei implicați în dosarul șpăgilor pentru angajarea în unitatea medicală din Ploiești, nimeni altul decât unul dintre inculpații într-un alt dosar celebru – al vaccinărilor fictive de la Valea Călugărească.
După disjungerea cauzei principale, patru dintre inculpați – printre care și un brancardier și un instalator, ambii „colegi” în dosarul vaccinărilor „la chiuvetă”, dar și mituitoarea și o complice a sa – au încheiat acorduri de recunoaștere cu procurorii, cel de-al treilea fiind admis de judecătorii Tribunalului Prahova, în ședința publică din data de 27 mai, după ce primele două fuseseră deja acceptate de instanță, pe fond, la începutul lunii mai.
Astfel, după semnarea acordului cu procurorii, și instalatorul din dosarul șpăgii de la Județean a fost condamnat în primă instanță și a primit o pedeapsă de un an și nouă luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de doi ani, perioadă în care, după rămânerea definitivă a hotărârii, condamnatul va fi obligat să respecte anumite obligații stabilite de instanță. De asemenea, acesta trebuie să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunității la SGU Ploiești sau la Administrația Parcului Constantin Stere de la Bucov. Acesta a și returnat 600 de euro, bani proveniți din săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, sumă depusă în contul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate din cadrul Ministerului Justiției.
Din motivarea soluției date de magistrații Tribunalului Prahova, pe 27 mai, în cazul acordului de recunoaștere semnat de procurori cu instalatorul complice în dosarul șpăgilor pentru angajare la Spitalul Județean de Urgență, reiese suma care a fost dată, în total, pentru ca o persoană să fie angajată ca infirmieră pe Secția Covid a spitalului: nici mai mult, nici mai puțin de 2.000 de euro! Dar nu toți au ajuns la șefa de la Resurse Umane, ci doar… 500 de euro. Restul banilor s-au pierdut pe drum, la intermediari, respectiv la instalator și la brancardierul de la Secția Covid, dar și la o îngrijitoare, după cum se precizează în motivarea sentinței dată de magistrați.
„Cu ocazia audierilor în calitate de suspecți și inculpați, XY și YX (instalatorul și brancardierul) au recunoscut comiterea faptelor așa cum a fost reținută mai sus, arătând faptul că suma de 1.200 euro primiți de la mituitoarea ##### ##### nu au mai ajuns la funcționarul ##### ####### (n.n. – șefa de la Resurse Umane), fiind împărțiți între cei doi inculpați în mod egal, fiecăruia revenindu-i astfel suma de 600 euro.
Reiese astfel fără echivoc, pe de-o parte, faptul că pentru angajarea numitei ##### ##### pe postul de infirmieră în cadrul Spitalului Județean Ploiești (care a avut loc începând cu data de 11.10.2021), aceasta a oferit (în perioada 29.09-01.10.2021), în total suma de 2.000 de euro, sumele de bani fiind împărțite astfel: 500 de euro către Șefa Serviciului Resurse Umane- ##### #######, 300 de euro către ########## ########-#######, iar inculpaților ##### ######### și ##### ###### le-a revenit suma de 1.200 euro (câte 600 euro fiecare)”, se arată în motivarea sentinței din 27 mai, potrivit rejust.ro.
Soluția nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea acesteia. Pe rolul instanței se mai află un acord de recunoaștere, încheiat cu brancardierul din dosar, cauză care va fi pe masa magistraților de la Tribunalul Prahova în luna iunie.