* În 2040, numărul românilor de peste 65 de ani va fi mai mare decât al celor sub 24 de ani
* România- exportator de forţă de muncă şi echilibru social în UE

Ieri, Asociaţia CFA România a lansat studiul despre îmbătrânirea populaţiei şi consecinţele economice ale acestui fenomen, considerând că problematica îmbătrânirii populaţiei este una importantă pentru agenda politicii publice a României şi care nu poate suferi amânări, potrivit Agerpres.
„Anul 2040 reprezintă anul în care populaţia României cu o vârstă de 65+ ani o va depăşi pe cea cu vârstă sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentând aproximativ un sfert din populaţia României în acel moment”, se menţionează în comunicatul Asociaţiei. Potrivit sursei citate, România este un exportator de forţă de muncă şi echilibru social în UE. Studiile arată că, în contextul unei pieţe deschise, anumite dezechilibre din pieţele dezvoltate sunt acoperite de forţa de muncă importată. Românii care au emigrat contribuie atât la acoperirea necesarului de muncă în domenii deficitare, dar şi la echilibrarea sistemului social şi al contractului social din ţări ale Uniunii Europene.
Conform studiului, nu avem bani, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai complicate dacă noi toţi nu contribuim la schimbare. Studiul arată că avem mai multe dezechilibre care concură la crearea acestui deficit, precum fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, sistemul de taxare şi nivelul de colectare, dar şi productivitatea muncii. Potrivit comunicatului, educaţia şi sănătatea reprezintă bazele unui sistem sănătos, care oferă individului oportunitatea de a-şi asigura un trăi decent, într-o ţară în care avem mari oportunităţi. Organizaţia precizează că nu putem avea soluţii peste noapte şi trebuie să avem în vedere şi determinarea individului de a-şi asigura şi construi un viitor care să îi aducă bunăstare. Bazele sunt sistemul de învăţământ şi sănătate.
Studiul ne relevă faptul că este de aşteptat ca aceia care au acces la educaţie şi sănătate să îşi poată asigura şi celelalte nevoi, în condiţiile în care în România sunt multe oportunităţi.
În prezent, Asociaţia CFA Romania are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde şi aproximativ 150 de candidaţi la unul din nivelurile de examinare. Profesioniştii care sunt membri ai Asociaţiei CFA Romania lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.