Iniţiată de către Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la nivel naţional se derulează, în prezent, în colaborare cu Asociaţia OIREP Ambalaje, campania „Un’ Doi Trei”, aceasta având drept scop educarea cetățenilor și informarea acestora cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor de ambalaje la sursă.
Acţiunea se desfăşoară în perioada mai – iulie şi se suprapune cu aceea de igienizare a mediului, „Curăţăm România”.
De altfel, ministrul Tanczos a precizat faptul că „nu întâmplător, lansarea acestei campanii se suprapune cu perioada de desfășurare a campaniei «Curățăm România», pe care am inițiat-o, la nivel național, şi care are rezultate notabile: peste 500 000 kg deșeuri colectate, peste 30 000 de voluntari implicați în peste 1500 acțiuni de ecologizare, alături de mii de elevi. Autoritățile implicate în „Curățăm România” fac eforturi să arate că se poate și altfel, astfel încât deșeurile abandonate peste tot, la întâmplare, să nu mai fie imagini reprezentative pentru țara în care locuim. (….) Avem provocarea colectării selective și necesitatea unor astfel de campanii prin care să fim informați corect despre întreg lanțul de valorificare a deșeurilor, care trebuie privit ca o resursă și nu doar ca un gunoi. Orice campanie care vine de jos în sus, ca inițiativă a actorilor implicați este bine – venită și va fi susținută de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, întrucât sprijină și intensifică eforturile noastre de protejare a mediului înconjurător”.
La rândul său, Geanin Şerban – preşedintele Organizaţiei care Implementează Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP)- a precizat: „Campania (…) este o continuare firească a eforturilor membrilor noștri de creștere a nivelului de conștientizare a românilor asupra deșeurilor și necesitații absolute de a colecta separat. O bună gestionare a deșeurilor de ambalaje pornește încă din gospodăria oamenilor, iar comportamentul corect al acestora de a sorta va aduce neîntârziat rezultate concrete, contribuind la o comunitate mai curată și mai sănătoasă, dar și la trecerea spre o economie circulară. Ne bucură să avem alături ca partener Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”.