• Vladimir Putin: Occidentul se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea
• Volodimir Zelenski: Vom câştiga!

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri că „intervenţia” Rusiei în Ucraina a fost necesară, pentru că Occidentul „se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea”, a informat Agenţia Reuters, preluată de Agerpres. Putin şi-a începutul astfel discursul anual cu ocazia Zilei Victoriei, la începutul paradei militare ce a avut loc în Piaţa Roşie, pentru a marca victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.
Potrivit lui Putin, forţele armate şi voluntarii ruşi care luptă în regiunea Donbas din Ucraina luptă pentru Patria lor. „Voi luptaţi pentru Patria voastră, pentru viitorul ei”, a declarat Vladimir Putin în timpul discursului susţinut de la tribuna Kremlinului, în Piaţa Roşie. „Moartea fiecărui soldat şi ofiţer este dureroasă pentru noi. Statul va face totul pentru a avea grijă de familiile lor”, a asigurat Putin. Preşedintele rus şi-a încheiat discursul cu îndemnul lansat soldaţilor din Piaţa Roşie: „Pentru Rusia, pentru Victorie, Ura!
Circa 11.000 de militari au fost prezenţi la defilarea din Piaţa Roşie. „Componenta aviatică a paradei militare din 9 mai din Piaţa Roşie de la Moscova nu va avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile”, a anunţat ieri dimineaţa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Manifestări similare au avut loc şi în alte 28 de oraşe ruse, din Vladivostok, în Oceanul Pacific, şi până în Sankt-Petersburg, la Marea Baltică. La eveniment nu a participat niciun lider străin.
La rândul său, tot ieri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia şi că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu, a transmis Agenţia Reuters. ”În ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga”, a afirmat şeful statului ucrainean într-un discurs scris.
Zelenski a mai spus că ucrainenii sunt un popor liber care a luptat pentru a-şi apăra pământul de multe ori în istorie şi care are ”drumul său”.
Rusia îşi numeşte agresiunea sa militară împotriva Ucrainei drept ”operaţiune specială pentru denazificarea” ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia.