V. Stoica
Pe 26 martie, în apropiere de Ploiești, a avut loc o tragedie fără margini, care a zguduit din temelii lumea aviatică din România. Dan Ștefănescu, aripa dreapta a echipei de acrobație aeriană Iacării Acrobați – care are propriul aerodrom la Bănești – Prahova – s-a prăbușit cu avionul său de mici dimensiuni. Pilotul a decedat la impactul cu solul și a lăsat în urmă un ocean de tristețe, atât printre colegii săi aviatori, cât și printre împătimiții care le urmăreau Iacărilor spectacolele de acrobație.
Un raport preliminar întocmit de Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) arată ce s-a petrecut în acea zi fatidică.
“În data de 26.03.2022, AIAS a fost notificată telefonic despre producerea unui eveniment de aviație civilă în zona aerodromului Strejnic, județul Prahova, în care a fost implicată aeronava tip SUKHOI Su31, înmatriculată N131BT. În data de 26.03.2022, pilotul aeronavei SUKHOI Su31 a planificat un zbor cu decolare de pe terenul de zbor Bănești, jud. Prahova și aterizare pe aerodromul Strejnic, jud. Prahova. Pe timpul acestui zbor pilotul a vrut să verifice noile semne de acrobație (dispozitive montate la vârful planurilor), dispozitive cunoscute și ca indicatoare de unghi, folosite de piloți pentru verificarea vizuală a poziției aeronavei pe timpul evoluțiilor acrobatice.
Aeronava a decolat la ora 14:27 LT de pe aerodromul Bănești, a efectuat un zbor rectiliniu până în apropierea aerodromului Strejnic unde, în zona de NV a orașului Ploiești, a efectuat mai multe manevre acrobatice. Aceste manevre au fost executate în afara zonei de restricție stabilită la aerodromul Strejnic, deoarece Aeroclubul României desfășura activitate de zbor. Fiind în legătură radio cu conducătorul de zbor de la Aeroclub, aeronava s-a deplasat în partea de sud a aerodromului urmând o traiectorie rectilinie, în zbor orizontal, la aproximativ 200 m altitudine, traiectorie aproximativ paralelă cu pista de decolare-aterizare de la aerodromul Strejnic.
Acest zbor orizontal prelungit a continuat, aeronava a depășit aerodromul, când brusc, fără a exista nicio comunicare radio, aeronava a intrat într-o spirală strânsă pe partea stângă până la impactul cu solul. În urma impactului aeronava a fost distrusă, iar pilotul a decedat.
(…) Epava a fost preluată de AIAS în vederea verificării în detaliu, precum și pentru trimiterea către laboratoare specializate a unor părți componente pentru efectuarea unor expertize metalografice.
Investigația acestui accident este în curs de desfășurare pentru completarea informațiilor necesare stabilirii cauzei producerii accidentului.
Obiectivul investigației privind siguranța aviației civile este prevenirea producerii accidentelor și incidentelor viitoare, prin determinarea cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestor evenimente și stabilirea recomandărilor necesare pentru îmbunătățirea siguranței aviației civile și nu are ca scop stabilirea vinovățiilor ori a responsabilităților individuale sau colective. Concluziile și cauza probabilă a producerii accidentului vor fi date publicității prin intermediul Raportului Final, care va fi disponibil pe site-ul AIAS”, arată raportul preliminar al AIAS.