N.Dumitrescu
Municipiul reședință al județului Prahova nu renunță la înscrierea în competiția organizată la nivel național privind obținerea titulaturii de ”Capitală a Tineretului din România”, de data aceasta pentru ediția din anul 2024. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești ce va avea loc pe data de 30 mai a.c., se află și un proiect de hotărâre în acest sens, inițiat de către primarul Andrei Volosevici și unul dintre consilierii ploieșteni, Radu Alexandru Simionescu.
Inițiativa este susținută de Fundația Județeană pentru Tineret Prahova și Consiliul Consultativ pe probleme de Tineret al municipiului Ploiești, iar urgența analizării acestei teme la finalul lunii mai, în legislativul local, este legată de faptul că autoritățile locale au luat în calcul depunerea candidaturii până în data de 2 iunie 2022. De ce orașul „aurului negru”, așa cum mai este cunoscut Ploieștiul, insistă pentru obținerea acestei titulaturi reiese din expunerea de motive ce însoțește proiectul de hotărâre la care ne-am referit. ”Instituția titlului „Capitala Tineretului din România”, care urmărește principii similare cu cele ale titlului de „Capitala Europeană a Tineretului”, oferă o oportunitate unică orașelor din țară de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activă a tinerilor. Este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special.
În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvemamentale de și pentru tineret și cu mediul privat și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit, prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură”, se arată în documentul menționat. Programul ”Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, Timișoara fiind primul oraș care a purtat acest titlu, urmat de Bacău, care a preluat titulatura în data de 2 mai 2017. Așa cum a fost concepută procedura de desfășurare, competiția se va desfășură în două runde, pentru ultima rundă orașele care vor rămâne în cursă urmând să depună dosarele de candidatură în varianta finală până pe 31 august a.c., orașul desemnat câștigător urmând să fie anunțat pe data de 17 septembrie 2022. Așa cum a fost concepută această competiție, ”Capitala Tineretului din România” este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, care funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului, care le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze teme importante pentru acestea.
Astfel, orașele din România care vor deveni ”capitale ale tineretului” vor avea oportunitatea, prin participarea activă a tinerilor, să-și transforme propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete și să abordeze noi teme de interes pentru comunitățile locale.