N. Dumitrescu

Venirea pandemiei de Covid-19, cu valurile ei succesive, a dus, așa cum s-a și văzut, la bulversarea vieții cotidiene, restricțiile impuse inclusiv circulației persoanelor ducând și la modificări în ceea ce privește activitatea profesională. Așa a apărut și telemunca, în sectoarele în care a fost posibil angajații desfășurându-şi activitatea și de acasă, fără să se mai deplaseze zilnic la serviciu, în zilele lucrătoare, așa cum se întâmpla în mod obișnuit, reglementări legislative în acest sens fiind aprobate și aplicate și în România, ca în mai toate statele lumii. Potrivit informațiilor primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Prahova, în conformitate cu Registrului General de Evidență a Salariaților, gestionat de către Inspecția Muncii, pe perioada pandemiei, din prima zi a decretării stării de urgență, la nivel național, și până la ridicarea stării de alertă, în Prahova, salariații care au lucrat în regim de telemuncă au fost de peste 10.000. Concret, în perioada de referință 16.03.2020 – 8.03.2022, în județul Prahova, numărul salariaților cu contracte de muncă active cu clauza de telemuncă a fost de 10.485, în timp ce numărul de contracte de muncă active cu clauza de telemuncă, în aceeași perioadă menționată, a fost de 11.600, interesant fiind că unele persoane s-au angajat direct în sistemul de telemuncă. ”Situația referitoare la numărul de salariați regăsiți în baza de date aferentă sistemului informatic REGES/REVISAL privind registrul cu contracte de muncă active cu clauză de telemuncă, respectiv numărul de contracte de muncă active cu clauză de telemuncă pentru cel puțin o zi pe perioada delimitată de la data de început a stării de urgență declarate din cauza pandemiei Covid-19 și de data ultimei zile de alertă din anul 2022 (16.03.2020-8.03.2022) la angajatori cu sediul/domiciliul în județul Prahova, prezintă valorile indicatorilor specificați atât pentru întreaga perioadă considerată, cât și pentru fiecare dintre anii cuprinși în perioada specificată”, ne-au menționat reprezentanții ITM Prahova. Astfel, în primul an când a fost confirmată pandemia, în care au fost incluse și cele două luni de stare de urgență, și anume în perioada 16.03.2020 – 31.12.2020, în Prahova, numărul salariaților cu contracte de muncă active cu clauza de telemuncă a fost de 8.363, în perioada 1.01.2021 – 31.12.2021- 8.403 de salariați, iar în perioada 1.01.2022- 8.03.2022 – 5.061 de salariați, ceea ce înseamnă că mare parte dintre salariații care s-au regăsit în această categorie și-au desfășurat activitatea, fără să se mai ducă zilnic la serviciu, în mai toate perioadele cât au fost valabile restricțiile sanitare.
Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, inclusiv pe durata stării de alertă, angajatorii au putut dispune munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității a permis acest lucru. Activitatea de telemuncă este reglementată prin Legea nr. 81/2018 și reprezintă forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.
De notat și că, la jumătatea lunii aprilie a.c., la nivelul județului Prahova, numărul salariaților activi era de 207.357, iar numărul de contracte individuale de muncă active era de 232.038, din care pe perioadă nedeterminată 214.514.