Proiectul „Pactul Pentru Fiscalitate’’ va fi lansat oficial pe 31 mai la Biblioteca Centrală Universitară, iar pe 23 iunie într-o conferinţă comună cu Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor, când urmează să fie parafată şi adoptarea unor principii comune, a anunţat Adrian Măniuţiu, managing partner EM360, potrivit Agerpres.
„Pactul pentru fiscalitate se doreşte a fi o platformă de dialog şi un exerciţiu de comunicare prin care să aducem la aceeaşi masă decidenţii politici, mediul de afaceri, mediul academic şi societatea civilă, ­ONG-urile. Vrem să discutăm impactul pe care îl are fiecare decizie fiscală în parte asupra vieţii noastre din dorinţa de a restabili un echilibru pe care, poate, odată l-am avut, dar pe care cu siguranţă l-am pierdut. Pe 31 mai, la Biblioteca Centrală Universitară va avea loc lansarea oficială a proiectului prin invitaţia adresată atât Guvernului, Parlamentului şi mediului de afaceri de a participa, de a-şi spune punctul de vedere cu privire la principiile pe care noi le propunem, iar apoi, pe 23 iunie, într-un eveniment, sper, cât mai mare, oficial oricum, la Palatul Parlamentului, împreună cu Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, cu care suntem acum în discuţii pentru a co-organiza acest eveniment. Vrem să parafăm şi oficial adoptarea acestor principii care ţin de toleranţă zero la evaziunea fiscală, de stabilitate şi predictibilitate fiscală, de eliminarea excepţiilor, de aplicarea unor reguli clare şi transparente, de informatizarea ANAF. Adică lucruri de pe urma cărora am beneficia toţi, putând să avem un serviciu public de calitate”, a declarat Măniuţiu, pentru AGERPRES.
În opinia acestuia, România se depopulează nu pentru că salariile sunt mici, ci pentru că nu există creşă, grădiniţă, spital, drum şi serviciu public la ghişeu la nivelul la care ar trebui să fie, iar aceste lucruri costă.
„Banii pe care noi îi propunem a fi aduşi nu vin din mărire de taxe, ci dintr-o administrare mult mai eficientă a ceea ce avem şi din stoparea unor pierderi pe care de altfel pe pactfiscal.ro le-am calculat la nivel de secundă şi România pierde peste 500 de euro în fiecare secundă din evaziune fiscală şi taxe necolectate. Vorbim de peste 15 – 16 miliarde de euro într-un scenariu realist pe care noi îi pierdem pe an şi care s-ar putea întoarce în economie, depresurizând atât companiile şi alimentând şi bugetul pentru cheltuieli legate de sănătate, educaţie şi infrastructură. Astfel ne-ar creşte nivelul de trai”, a susţinut Adrian ­Măniuţiu.
El a adăugat că va fi realizat un sondaj relevant la nivel naţional din care să rezulte care este părerea cetăţeanului de rând cu privire la felul în care este abordată problema fiscală, dacă este la curent şi mulţumit de felul în care este taxată munca, în care este taxat capitalul sau felul în care este taxată proprietatea.