F. T.
În seara zilei de Paşte, după cum v-am informat la momentul respectiv, un incendiu a izbucnit în incinta Halelor Centrale din Ploieşti, pentru lichidare acestuia fiind mobilizate şase echipaje de stingere cu apă şi spumă, un echipaj de descarcerare, o autoscară şi o ambulanţă SMURD.
Intervenţia salvatorilor de la ISU Prahova a limitat un potenţial dezastru, fiind afectaţi doar 70 de metri pătraţi, în special ambalaje de mase plastice. De asemenea, două persoane au fost intoxicate cu fum, însă au refuzat transportul la spital.
În aceeaşi seară, şi reprezentanţii SC Hale şi Pieţe SA, împreună cu angajaţi de la Blue Planet şi ai chiriaşilor imobilului, au igienizat zona afectată, astfel încât a doua zi – luni, 25 aprilie – comerţul în incintă să se desfăşoare conform programului normal. Cauza incendiului, stabilită de către specialiştii ISU, a fost «Efectul termic al unui conductor defect sau neizolat corespunzător».
Şi, totuşi, în timp, la SC Hale şi Pieţe SA au fost constatate mai multe nereguli. Cu referire la acestea, redăm integral comunicatul ISU Prahova: «1) pentru clădirea Hale Centrale, amplasată în municipiul Ploiești, str. Emil Zolla, nr. 8, județul Prahova, a fost emisă autorizația de prevenire și stingere a incendiilor nr. 60557 din 05.07.1999, la care au fost constatate modificări/dotări suplimentare pentru care nu a fost obținută anexă la autorizația de securitate la incendiu inițială;2) ultimul control dispus la clădirea Halelor Centrale a fost în anul 2019. Pe timpul controlului au fost identificate 22 de nereguli, din care o neregulă a fost soluţionată pe timpul controalelor. Au fost aplicate 19 avertismente și 3 amenzi contravenționale, în cuantum de 11.000 lei. Principala neregulă constatată a fost nesolicitarea şi neobţinerea de către persoanele fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, de către beneficiarul investiţiei, a autorizaţiei de securitate la incendiu pentru modificările executate. Facem mențiunea că acest tip de neregulă în legislația în vigoare a fost abrogată. Toate neregulile constatate au fost sancționate potrivit legii;3) de la data constatării funcționării fără autorizație de securitate la incendiu pentru modificările executate la clădirea Halelor Centrale nu s-a solicitat aviz/ autorizație de securitate la incendiu;4) potrivit art. 57^1 alin. (2) din Legea nr. 307/ 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, <<până la obţínerea autorizaţiei de securitate la incendiu conform alin. (1), răspunderea exclusivă în ceea ce priveşte funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine beneficiarilor investiţiilor>>”.