Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare zi de joi să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.
Ediţia 1967/1968 a însemnat punerea la punct a reorganizării fotbalului pe teritoriul României. Prin Legea numărul 2 din 16 februarie 1968, publicată în Buletinul Oficial nr.17 din februarie 1968, a fost pusă în aplicare organizarea administrativ-teritorială a Republicii Socialiste România. S-a renunţat la organizarea administrativ-teritorială pe regiuni (17 la număr), în care a fost împărţită România, revenindu-se la organizarea pe judeţe, existentă în perioada interbelică. Au apărut 39 de judeţe, care din 1968 vor organiza, pe plan fotbalistic, campionate judeţene. Numărul de echipe al diviziilor A, B, C creşte şi el. Eşalonul 3 va fi organizat pe 8 serii, iar din 1971 pe 12 serii.
Campionatul republican, Divizia C: Sezonul 1967/68 găseşte echipa din Plopeni în Divizia C, fiind şi singura reprezentantă a „Văii Teleajenului” în acest eşalon în care a revenit după o pauză de 8 ani. Numele echipei a fost cel moştenit de la echipa cu care a fuzionat, Rapid Mizil, astfel în această ediţie echipa va apărea sub numele de Rapid Plopeni. Se observă venirea în lot a lui Virgil Dridea, care se va dovedi atât un jucător cu experienţă, cât şi un bun antrenor după anul 1970. Sub conducerea antrenorului Ferdinand Pzepolschi, Rapid Plopeni are o comportare modestă, iar după turul campionatului a ocupat locul 4. Din retur, ca antrenor este angajat Gheorghe Bărbulescu, fost jucător al echipei Juventus Bucureşti în perioada interbelică. Acesta reuşeşte să conducă echipa noului orăşel la trei baraje consecutive de promovare în Divizia B. Pentru Rapid Plopeni, antrenorii Gheorghe Bărbulescu şi Ferdinand Pzepolschi au folosit în această ediţie de campionat următorul lot de jucători: Constantin Şerban, Petru Torz – portari, Păun Mitu, Ferdinand Pzepolschi, Mihai Rădulescu, Constantin Jinga, Corneliu Cristea, Mihai Cristache, Constantin Giurea, Gheorghe Giurgiuveanu, Doru Dinuţă, George Marin, Nicolae Vîlsan, Mircea Mateescu, Constantin Panait, Aurelian Gheorghiţă, Ion Constantinescu, Emilian Huza, Marcel Urlăţeanu, Marian Spiridon, Nicolae Florea II, Petre Babone, Ion Ştefănescu, Dumitru Roma, Ion Ioniţă, Virgil Dridea II.
Campionatul Interjudeţean: Ediţia 1967/68 a fost ultima în care în componenţa celor două serii ale Campionatului Interjudeţean au fost prezente formaţii din zonele Buzău şi Dâmboviţa, dar şi ultima ediţie în care principalul campionat prahovean a fost organizat cu două serii, egale valoric. După apariţia Legii nr. 2 din 16 februarie 1968, la data de 21 februarie 1968 a fost constituit Consiliul Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport Prahova. C.J.E.F.S. Prahova a fost în continuare, timp de 21 de ani, organul de conducere al sportului prahovean şi a avut ca preşedinte la înfiinţare pe Theodor Constantinescu, în funcţia de preşedinte al Comisiei Judeţene de Fotbal nou înfiinţată fiind numit Ioan Dumitru Chelaru, vicepreşedinte fiind Ioan Ungureanu, iar secretar Nichita Rusen. Noul for conducător al fotbalului prahovean – Comisia Judeţeană de Fotbal – a fost înştiinţat de F.R.F. că, la încheierea ediţiei 1967/68, urmau să promoveze în Divizia C direct, fără a mai susţine jocuri de baraj, primele trei formaţii clasate în fiecare din cele două serii geografice. În eşalonul trei valoric al fotbalului românesc au fost promovate, la sfârşitul acestei ediţii, 72 de formaţii, trecându-se de la 4 serii de câte 14 echipe la 8 serii de câte 16 grupări. Restul formaţiilor din Campionatul Interjudeţean- respectiv locurile 4-12 din cele două serii- urmau să activeze în noile campionate judeţene.

A doua echipă- reprezentantă a „Văii Teleajenului”- care a reuşit promovarea în Divizia C a fost Petrolistul Boldeşti. Performanţa a fost realizată în vara anului 1968, având la conducerea echipei pe cunoscutul antrenor Petre Ivan. Acesta a utilizat, în această ediţie de campionat, următorul lot de jucători: A. Dragnea, Ioniţă, Petre Răchită I, Tudoran, Stan, Răducu, Militaru, Răchită II, Vintilă, F. Filipoiu, Buligescu, Negoiţă, Dumitru Ţaporea, Julea și Stroe Rădulescu.
Campionatul Raional Teleajen (ediţia a XVII-a): Pentru ultima ediţie (1967/68), ce a purtat numele de Campionatul Raional – Teleajen, s-au înscris un număr de 17 formaţii. Cele 17 grupări înscrise au fost împărţite în două serii, folosindu-se criteriul geografic: Văleni (cu zece echipe pe participante) şi Slănic (cu şapte formaţii). Din seria Vălenii de Munte, au făcut parte grupările: Victoria Olteni, Avântul Măneciu, Luceafărul Drajna de Jos, Liceul Vălenii de Munte (echipă nou înfiinţată şi care din retur s-a numit Minierul Vălenii de Munte), Recolta Măgurele, Energia Sticloval Vălenii de Munte, Tinereţea Izvoarele, Drumul belşugului Gura Vitioarei (președinte Gheorghe Momîi), Avântul Făget şi Voinţa Gornetul Cuib.
Din seria Slănic au făcut parte formaţiile: Voinţa Livadea, Recolta Vâlcăneşti, Voinţa Poiana Vărbilău, Brădetul Ştefeşti, Avântul Bertea, Voinţa Vărbilău şi Recolta Mălăieşti. După şedinţa de constituire a Comitetului Teritorial de Fotbal – Vălenii de Munte, care a avut loc la 6 martie 1968, în funcţia de preşedinte a fost ales Gheorghe Stoian. În finala Cupei României, ediţia 1968/69, s-au întâlnit Avântul Măneciu – Luceafărul Drajna 4-2(2-1). În ultima finală a Campionatului Raional Teleajen, ediția 1967/68, s-au întâlnit cele două câştigătoare de serie: Victoria Olteni – Voinţa Livadea 2-3.

În final, Geamul Scăieni -din postura de câştigătoare a seriei – a disputat un pre-baraj pentru titlul de campioană a raionului Ploieşti şi, în acelaşi timp, pentru desemnarea echipei participante la turneul final al barajului pentru promovare în Campionatul Judeţean Prahova. S-au întâlnit, într-o dublă manşă, Geamul Scăieni şi Energia Pietroşani (câştigătoarea din seria II-a), v-p.
Barajele pentru promovare în Campionatul Judeţean Prahova – 1968:
În Prahova – pentru ocuparea celor patru locuri rămase libere, s-au înscris cinci formaţii: Avântul Măneciu, Geamuri Scăieni, Victoria Mzil, UZUC Ploieşti şi Neptun Câmpina. Acestea au început disputarea barajului, care urma să se joace sistem turneu. S-au desfăşurat jocurile programate în prima etapă şi formaţia Victoria Mizil s-a retras din competiţie. Restul etapelor programate au rămas fără miză şi competiţia a avut în continuare mai mult un caracter amical, iar unele dintre jocuri nici nu s-au mai disputat.