Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare zi de joi să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

O finală… rejucată / 1932

Negrii sunt campionii sudului. Venus Bucureşti – Tricolorul Ploeşti 9-0 (4-0). În sport ca şi în celelalte domenii există o justiţie imanentă. Ori, în numele acestei justiţii Venus a zdrobit Sâmbătă pe Tricolor din Ploeşti şi a dobândit titlul de campion al Ligii de Sud. Pentru negrii, victoria aceasta este o mare satisfacţie. Ea formează un final sportiv strălucit pentru o serie de contestaţii, apeluri şi recursuri. Venus a justificat pe teren, pretenţiuni susţinute până acum cu pledoarii, Şi aceasta era foarte important pentru o grupare cu prestigiul foştilor campioni naţionali. Venusul s’a calificat să joace în campionatul naţional şi interesele Sudului sunt bine plasate. Matchul de Sâmbătă a fost agreabil. Dela început spectatorii au putut observa superioritatea categorică a învingătorilor, iată de unde provine lipsa de interes. Venusiştii s’au repauzat copios. Au marcat de nouă ori după cum puteau să şi marcheze de 15 ori. De ce e uşor de sesizat. După ce al doilea goal fusese marcat şi se vedea că negrii nu preîntâmpină o rezistenţă serioasă, toată lumea se gândia la un scor record. Întreaga echipă a Venusului, a jucat cu ambiţie, fiecare din echipierii era pătruns de rostul matchului şi s’a conformat întrebuinţându-se maximum. Între Venus de acum două săptămâni şi cel de Sâmbătă e o mare deosebire. Echipa negrilor pare refăcută şi jocul ei a luat din claritatea ce-i dădea valoarea de acum un an. În rândurile negrilor s’au remarcat Struska şi Stanciu, cuplu de fundaşi, care a rezolvat criza în această direcţie. Actis a făcut o partidă excepţională. A jucat cu multă înţelegere, a servit bine şi a ştiut să se plaseze. Costel a jucat mai bine ca Tănase. La înaintare Motoroi a făcut greşeli enorme. Tripleta Vâlcovilor a funcţionat de minune şi se pare că Petea e în retour de formă. Venus s’a prezentat în formaţia: Lăpuşneanu; Struska, Stanciu; Costel, Actis, Tănăsescu; Dumitrescu, Volodea, Colea, Petea, Motoroi. Tricolorul a făcut o partidă execrabilă. Pe cât a jucat de bine la Ploeşti, pe atât de prost a dat replica Venusului. Ploeştenii nu numai c’au făcut o exibiţie lamentabilă, dar n’au ştiut nici să-şi organizeze o defensivă onorabilă. În cincisprezece minute campionii Ploeştilor, n’au mai avut suflu, n’au mai fost capabili de rezistenţă. Se pare că terenul normal, i-a handicapat. Afară de Dragomirescu şi Schwartz care nu şi-au pierdut calmul, restul echipierilor nu s’a văzut. Tricolor a prezentat echipa: Victor Cristescu; Petre Dunăreanu, Gheorghe Dragomirescu, Gon, Schwartz, Ilie Anastasescu, Oane, Dumitrescu, Spirea Albulescu, Manole Rădulescu, Ştefan „Fannu” Ştefănescu. D. Sepi (Temişoara) a arbitrat spre mulţumirea tuturor. Venus a dominat tot timpul şi au marcat în prima repriză în ordine: Petea, Motoroi, Volodea şi Petea. În repriza doua: Dumitrescu, Motoroi, Volodea, Dumitrescu, Volodea. (Gazeta Sporturilor, 13 iunie 1932).

Prima „variantă“ a fuziunii / 1932

Tricolorul şi Prahova fuzio­nează. În legătură cu pregătirile pentru divizia naţională, e bine să se ştie că în ciuda tuturor svonurilor, Tricolorul şi Prahova vor fuziona. Noua grupare se va numi Tricolor-Prahova şi va reprezenta Ploeştii în divizie. (Gazeta Sporturilor, 5 august 1932).

Pregătiri pentru Divizia A / 1932
ANCHETE PROVINCIALE

Tricolorul din Ploeşti se pregăteşte pentru Divizia Naţională

Arena republicanilor supusă unor radicale modificări. Sub conducerea d-lui Colonel Zago­ritz clubul e în plină consolidare. – Formarea cadrelor.
Ploeştenii sunt oameni de mare ambiţie. În toate ocupaţiile lor nu limitează râvna, şi când e vorba de sport, jocul sacru atinge nivelul cel mai înalt. Astăzi de pildă, footballul ploeştean a ajuns la un grad de emancipare, pentru care au lucrat ani dearândul. Şi ca o recunoaştere technică a posibilităţilor manifestate în chip remarcabil s’a rezervat „republicei” un loc în Divizia Naţională. Tricolorul va reprezenta Ploeştii, în proba care începe la toamnă. Ploeştenii n’au rămas indiferenţi în faţa alegerei care s’a făcut. Din contră, au trecut la o extraordinară activitate de pregătire. În cursul unui popas de câteva ore făcut în oraşul petrolului, am putut face unele constatări cari formează subiectul reportajului de faţă.

„O conducere foarte activă”

Ceiace se observă în primul moment este, reorganizarea internă a tricolorului. În vederea campionatului naţional, campionii Ploeştilor au procedat la o remaniere de consolidare a conducerei. Astfel în fruntea clubului se găseşte astăzi d. colonel Constantin Zagoritz. Încadrat de vechii conducători: Ilie Gheorghiu, Dumitrescu, Stambolgiu şi Dragomirescu, distinsul militar din fruntea Tricolorului desfăşoară o mare activitate. Noul animator al campionilor ploeşteni e neobosit. Sacrifică timpul liber, pune la dispoziţia clubului vaste posibilităţi şi întrebuinţează în folosul Tricolorului simpatiile pe care le are în toate cercurile.

„Transformarea arenei”

Se ştie că până acum toată lumea reproşa Tricolorului, dimensiunile neregulamentare ale terenului. Arena din curtea regimentului a fost supusă unei radicale transformări. Am găsit la lucru o importantă echipă de lucrători şi câmpul de joc are acum proporţii noui. În lungime măsoară 100 metri şi în lăţime 67. Afară de acestea, două compresoare lucrează în permanenţă la o nouă nivelare. Tot statul major al clubului supraveghează lucrările, cari vor da terenului o înfăţişare cu totul nouă.
„Formarea cadrelor”
Conducerea Tricolorului e preocupată în prezent de formarea cadrelor. Se dă o deosebită atenţie juniorilor. Datorită insistenţei d-lui colonel Constantin Zagoritz s’au format echipe de pitici, cari fac antrenamente regulate sub conducerea lui Gheorghe Dragomirescu. Tot în această privinţă putem anunţa că din iniţiativa d-lui colonel Constantin Zagoritz, Tricolor va începe o mare acţiune pentru formarea cadrelor şi difuzarea footballului. (Gazeta Sporturilor, 26 august 1932).

Sportul ploeştean renaşte sub imboldul unor noui forţe creatoare

„Tricolorul” sub conduce­rea unui comitet foarte activ e în plină consolidare. – D. colonel Constantin Zagoritz despre Tricolorul şi sportul ploeştean. – Spor­tul „republican” va avea în curând o înfăţişare nouă com­pletează d-nii Ilie Gheorghiu şi I. Woltau.
Ca în toate ţările, sportul provincial e destinat să joace şi la noi un rol primordial. Organizarea noastră sportivă şi felul cum sunt plasate centrele de activitate, arată că la noi nu se poate conta pe o mişcare sportivă serioasă, decât alene, când sportul din provincia mare şi mică va fi consolidat pentru o cât mai grabnică emancipare. Pentru cunoaşterea exactă a problemei sportului provincial, ca să culegem datele exacte asupra activităţei ce se desfăşoară în diferitele centre, începem ancheta, în cadrul căreia publicăm astăzi primul reportaj. Deschidem seria cu Ploeştii. Vom consacra oraşului petrolului mai multe articole, în cari vom prezenta pe lângă constatările noastre, opniile celor mai autorizaţi fruntaşi ai sportului ploeştean. Mai târziu vom continua cu celelalte centre şi reportajul provincial va deveni o tribună pentru apărarea intereselor sportului din afara Capitalei.