V.Stoica

„Din păcate, în ultimii ani, trăim cu toții mitul Meșterului Manole. Vine un ministru, se apucă să facă ceva bun, vine apoi altul să șteargă cu buretele. Și tot așa, de 32 de ani. Cred că este momentul ca generația noastră să schimbăm cursul țării, folosindu-ne mintea, aducându-ne aminte că uniți suntem mai puternici”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la întâlnirea pe care a avut-o, la sfârșitul săptămânii trecute, cu legumicultorii din zona de sud a județului Prahova.

Ministrul Chesnoiu a purtat discuții aplicate în special cu legumicultorii din comunele recunoscute pentru solariile din zonă – Olari, Rîfov, Balta Doamnei, Gherghița – cărora le-a prezentat atât măsurile actuale luate de Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea fermierilor, dar și schimbările care sunt în plan pentru anul viitor, când programele de sprijin pentru cultivarea legumelor în spații protejate vor fi extinse și pentru alte legume – nu numai pentru tomate – urmând să se deruleze pe parcursul întregului an, dându-le astfel posibilitatea fermierilor să facă investiții pentru a crește nivelul producției.
„Analizez propunerile fermierilor pentru a lua cele mai înțelepte decizii privind programele de sprijin ale celor care trudesc zi de zi ca noi toți să avem parte de produse de calitate. Mulțumesc colegului meu deputat Bogdan Toader pentru invitația de a mă întâlni cu legumicultori din județul Prahova și a analiza împreună cu ei impactul programelor de sprijin adresate fermierilor. Mă preocupă să gândim soluții realiste care să răspundă nevoilor reale ale celor care muncesc pământul și ne oferă siguranța de care avem nevoie, mai ales într-un context geopolitic și economic sensibil”, a declarat ministrul Chesnoiu.
Înaintea întâlnirii cu legumicultorii, Adrian Chesnoiu a vizitat și Institutul de Cercetare de la Valea Călugărească și Liceul Agricol din localitate, vizita ministrului în județul Prahova fiind făcută la invitația președintelui PSD Prahova, Bogdan Toader.

„Am făcut această vizită în județul Prahova și am început într-un loc extraordinar, în Institutul de la Valea Călugărească, am stat de vorbă cu conducerea, cu cercetătorii de acolo. Mă bucur că încă mai avem cercetători tineri, care fac lucruri excepționale. Apoi am avut ocazia să mă întâlnesc cu elevii de la Liceul Agricol, de unde am plecat efectiv încântat, pentru că sunt peste 700 de elevi, un liceu agricol care va primi finanțare și se va moderniza prin fonduri prin PNRR”, a precizat ministrul Adrian Chesnoiu, la finalul vizitei în județul Prahova.
Referitor la vizita de la Liceul Agricol din Valea Călugărească, ministrul Agriculturii a menționat: „Încurajez tinerii să se îndrepte spre activități agricole, acestea oferindu-le oportunități pentru un trai decent și sigur. M-am încărcat cu bucuria și entuziasmul vârstei adolescenților de la Colegiul Agricol „Gheorghe Ionescu Sisești“ din Valea Călugărească. 700 de elevi înscriși aici au înțeles cât de importantă, demnă și stabilă este activitatea în agricultură. Pe cât de grea este munca pământului, pe atât e de profitabilă, dacă ții cont de avantajele tehnologiei și integrezi rezultatele cercetărilor în domeniu. Astăzi, agricultura nu se mai rezumă la sapă și coasă. Anticipând provocările, am discutat cu ministrul Educației despre necesitatea modificării curriculumului școlar pentru ca elevii din liceele și școlile postliceale agricole să fie pregătiți să facă față viitorului”.