Potrivit unui comunicat al IPJ Prahova, ieri a fost marcată «Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual».
În acest context, se menționează faptul că « în perioada 30.04.2021 – 20.04.2022, la nivelul Poliției Române, au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă ­căutarea, atât la nivel național, cât și la ­nivel internațional. Dintre aceste ­sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani.»
De asemenea, în documentul de presă al politiei prahovene se mai precizează că» majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință (30.04.2021-20. 04.2022, n.n.), au fost rezolvate 7.572 de sesizări.»
Totodată, de la declanșarea războiului în Ucraina, Asociația Telefonul Copilului a fost informată de Missing Children Europe și de organizația neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariția unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise către Poliția Română, conform parteneriatului încheiat între cele două entități, iar cei trei copii au fost identificați pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranță.
Pentru prevenirea dispariției copiilor, angajații MAI au derulat, constant, peste patru mii de activități preventive, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de copii, la nivel național.
În plus, după cum se menționează în același comunica al poliţiei prahovene «la nivelul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității a fost realizat un studiu, potrivit căruia, « printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor, se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați; lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii (…)
Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe..