Firmele sunt, în continuare, în căutare de noi angajaţi
N. Dumitrescu
După doi ani de pandemie, în care atât viața cotidiană, cât și cea economică au avut atât de mult de suferit, primăvara anului 2022 aduce o premieră neașteptată în Prahova: șomajul a atins mimimul istoric de 1,95%! Această cifră a fost confirmată de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova, la sfârșitul lunii aprilie a.c., când la nivelul județului erau înregistrați aproape 5.700 de șomeri. Potrivit directorului instituției, Cristina Stoichici, doar acum 25 de ani a mai fost înregistrat un procent atât de redus, una dintre explicațiile ratei de 1, 95% a șomajului fiind aceea că, având în vedere oferta de locuri de muncă existentă lunar la nivelul județului, mai ales acum, după cei doi ani de pandemie, numai cine nu vrea de lucru nu-și găsește. De altfel, firmele sunt în continuare în căutare de noi angajați, la Ploiești, la sfârșitul săptămânii trecute, fiind desfășurată Bursa generală a locurilor de muncă în Prahova, eveniment care s-a desfășurat, în paralel, și în alte peste 70 de orașe mari din țară, scopul fiind același – încadrarea în muncă a șomerilor. Iar evenimentul a fost de impact, în condițiile în care, dintre cele 400 de persoane care au participat la acțiunea desfășurată la Palatul Culturii din Ploiești, jumătate dintre acestea au plecat mulțumite, întrucât fuseseră deja selectate, pe loc, în vederea încadrării, posturile oferite de firmele prezente fiind din toate domeniile, inclusiv pentru cei care aveau studii superioare.
”Bursa generală a locurilor de muncă organizată la Ploiești pe data de 20 mai a.c. este prima de acest gen desfășurată în ultimii trei ani, având în vedere faptul că, după cum se știe, din cauza pandemiei nu au mai putut fi organizate, în format fizic, avenimente de o asemenea amploare. Este adevărat, anul trecut, am mai organizat o mini bursă, însă un eveniment similar precum cel desfășurat acum nu a mai avut loc din anul 2019. Pe toată perioada de pandemie, însă, noi am colaborat cu angajatorii și cei care își căutau de lucru, fiind în permanentă legătură și colaborare în ceea ce privește cererea și oferta de muncă de la nivelul județului ”, ne-a declarat directorul AJOFM, Cristina Stoichici. Potrivit acesteia, în momentul de față, la nivelul județului nu este meserie care să nu fie căutată, numai cel care nu vrea să munceasă negăsindu-și de lucru. Tocmai de aceea, la evenimentul organizat la sfârșitul săptămânii trecute la Palatul Culturii din Ploiești au fost chemate persoanele luate în evidența instituției și care își doreau să scape cu adevărat de statutul de șomer. Astfel, la Bursa generală a locurilor de muncă organizată la Ploiești au participat 51 de firme, fiind oferite, în total, aproape 1.000 de locuri de muncă. Iar angajatorii au căutat forță nouă de muncă din toate domeniile, pentru toate studiile și calificările, de la muncitori necalificați în industria confecțiilor, manipulant marfă, tapițer, sudor, strungar, frezor universal, lăcătuș mecanic, dispecer, șofer, mecanic auto etc., până la inginer – în construcții civile, mecanic, petrolist, de drumuri și poduri, automatist, cu profil electric, instalații, în construcții hidrotehnice și lista ofertelor de muncă în alte domenii poate continua. De asemenea, pentru că doreau să-și mărească echipele ori să ocupe locurile vacante, la acest eveniment au participat atât un centru medical cunoscut din Ploiești – care avea nevoie atât de asistenți medicali, cât și de medici, cât și SGU Ploiești și, în premieră, chiar și Poșta Română, care a căutat angajați pentru acoperirea deficitului de personal operativ la oficiile poștale din județ. Evenimentul a fost de impact pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, iar după cum am putea vedea, la fața locului, unii dintre cei care erau foarte interesați să aibă serviciu veniseră însoțiți chiar și de către copii. Cert este faptul că, dintre cele 400 de persoane care doreau să scape de statutul de șomer și și-au căutat de lucru prin intermediul acțiunii organizate la Ploiești, după discuția față în față cu angajatorii, la standurile de prezentare ale ofertelor locurilor de muncă, 200 dintre acestea s-au putut declara extrem de fericite întrucât au fost selectate pe loc în vederea încadrării.
În luna aprilie, în județ erau 5.687 de șomeri
Faptul că șomajul a scăzut, la nivelul județului Prahova, odată cu ultimul val al pandemiei, s-a văzut încă din luna martie a.c., când au fost înregistrați 5.913 șomeri, rata șomajului fiind de 2,03%. În luna aprilie a.c., însă, numărul celor fără un loc de muncă stabil a mai scăzut, astfel că șomajul s-a redus și mai mult, la 1,95%, potrivit conducerii AJOFM Prahova fiind vorba despre un minim istoric. Conform datelor statistice, la sfârșitul lunii aprilie 2022, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova erau înregistrați 5.687 de șomeri (2.884 erau femei), dintre care 1.593 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar restul șomeri neindemnizați. Șomerii cu studii gimnaziale și școli profesionale au avut ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele instituției (68%), cei cu studii liceale fiind în proporție de 25 %, iar șomerii cu studii superioare – 7 % . Conform conducerii AJOFM Prahova, șomajul a scăzut și ca urmare a faptului că, după doi ani de pandemie și în condițiile în care firmele își doresc să-și refacă activitatea și vin cu oferte de muncă, numai cine nu vrea să muncească nu-și găsește. De altfel, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii aprilie 2022, prin intermediul instituției au fost încadrate în muncă 2.011 persoane, dintre care 960 femei.
”Din totalul persoanelor ocupate până la sfârșitul lunii aprilie a.c., 1.087 de persoane aveau peste 45 de ani, 317 persoane – între 35 și 45 de ani, 125 persoane – între 30 și 35 de ani, 117 persoane – între 25 și 30 de ani, 365 fiind tineri sub 25 de ani. Din punctul de vedere al nivelului de pregătire al celor pentru care s-a identificat un loc de muncă, potrivit datelor, cele mai multe persoane aveau studii liceale – 623, urmate de cele cu studii gimnaziale – 551. Numărul celor cu studii profesionale și școala de ucenici a fost de 480, iar cei cu studii superioare 228. Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Prahova, 692 făceau parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele instituției. Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Astfel, până la 30 aprilie 2022, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 4.509 persoane”, mai reiese din datele AJOFM Prahova.