Nicoleta Dumitrescu
Eficientizarea aparatului bugetar încât angajații să fie plătiți în funcție de performanțe, iar cei care sunt acolo ”pe pile și prietenii” să ”nu mai existe”! Sună cunoscut, nu-i așa?
Cu astfel de devize fluturate în vânt s-a venit, de fiecare dată, cam o dată la patru ani, când la guvernare se instalau, cu chef de schimbare adevărată și reforme curate, noii politicieni. Iar printre cei care au lansat astfel de promisiuni curajoase, chiar asumate, s-a numărat, cu ceva vreme în urmă – ca și alții de fapt – și unul dintre foștii premieri liberali, Florin Cîțu, care tot vorbea cu patos despre necesitatea reformei în administrație. S-a făcut ceva în mod concret în ceea ce privește dorința de schimbare în munca din acest sector, adică de la stat, considerat drept cel mai mare angajator? Nimic! Doar vorbe în vânt, în condițiile în care, de fapt, politica a dictat și dictează, în continuare, în ceea ce privește ocuparea funcțiilor din sistemul public.
Acum câteva zile, după ce au fost prezentate noile măsuri sociale care se vor aplica la nivel național, unul dintre liderii partidelor aflate acum la guvernare a spus că sursele financiare vor fi asigurate, în acest caz, prin diminuarea cheltuielilor bugetare, cu cel puțin 10%, la bunuri și servicii. Ceea ce va însemna că, a punctat acesta, pentru prima dată statul va fi cel care ar urma să strângă cureaua și nu românii (?!?)! În ce măsură, odată cu acest anunț oficial, românii vor dormi mai liniștiți ori fără să mai fie atât de apăsați de grija zilei de mâine, e greu de presupus. Și asta deoarece, oricât de ”darnici”- mai ales cu vorbele- ar fi politicienii, românii, mai ales cei de rând, singuri s-au convins care este, de fapt, adevărata realitate cu care se confruntă zi de zi.
Anunțându-se, printre altele, și sprijinul unic de 700 de lei pentru cei care au pensii sub 2000 de lei, tot cei care sunt acum în actuala coaliție aflată la putere au precizat, printre altele, că angajările la stat vor fi sistate de la 1 iulie a.c., pentru că de atunci se poate pune în aplicare această decizie, din punct de vedere juridic. Iar angajărilor la stat li s-ar pune…dop, chipurile, tot în vederea realizării de economii la banii proveniți de la stat. Numai că, subliniind faptul că fiecare minister va veni cu o evaluare în ceea ce privește cheltuielile salariale, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, nu a ratat să arate cu degetul în curtea colegilor de guvernare, liberalii, evidențiind că în timpul prim-miniștrilor Orban și Câțu s-au angajat vreo 14.000 de oameni la stat!
Dacă tot s-a făcut o asemenea contabilizare, este clar că se știe, din interior, și modul în care acești oameni sunt instalați pe anumite funcții ca să primească leafă de bugetar. În fapt, nu este vorba decât despre cei care ajung să lucreze la stat pe vechile principii, respectiv pe ”pile și prietenii”, netezite pe culoarele politice. Iar acest lucru îl știu foarte bine liderii politici, de la nivel central și teritorial, că doar tot aceștia fac ”recomandările” în ceea ce privește ocuparea uneia sau alteia dintre funcțiile mai mari, mai mici sau mai…mititele, începând de la ministere până la direcții și tot felul de servicii și secții, prin deconcentrate sau administrații locale. Pe de alte parte, nu-și împart, frățește, partidele care sunt la guvernare, de sus în jos și de jos în sus, începând cu ministerele, funcțiile de conducere? Se vede asta cu ochiul liber, în administrația centrală și cea din teritoriu, susținerea politică fiind principalul punct forte care contează la numirea pe post!