V.Stoica

Un incident ieșit din comun, petrecut în luna decembrie 2020, chiar în fața sediului Poliției Sinaia, s-a lăsat cu dosar penal pentru un locuitor al orașului de pe Valea Prahovei, dar și cu o condamnare cu amendă penală de 8.000 de lei pentru tulburarea ordinii publice și ultraj contra bunelor moravuri.
Potrivit rejust.ro (portal jurisprudență), unde a fost publicată sentința anonimizată a magistraților de la Judecătoria Sinaia, incidentul în urma căruia bărbatul condamnat cu amendă penală a avut loc în seara de 22 decembrie 2020.
„Prin actul de sesizare s-a reținut, în esență, că în data de 22.12.2020, în jurul orei 22:28, numitul (…) aflându-se pe str. Primăverii, în fața sediului Poliției stațiunii, s-a dezbrăcat complet de haine, a săvârșit acte de exhibiționism, fapt ce a dus la tulburarea ordinii și liniștii publice. Din probele administrate în cauză rezultă faptul că în data de 22.12.2020, în jurul orei 22:28, inculpatul s-a prezentat la sediul Poliției stațiunii pentru a sesiza un conflict cu numitul (…), ce a avut loc pe b-dul Republicii. Pe fondul unei stări de agitație și nervozitate, inculpatul, aflat pe str. Primăverii, în fața sediului Poliției stațiunii, a început să aducă injurii și cuvinte jignitoare lucrătorilor de poliție, după care a procedat la scoaterea hainelor, dezbrăcându-se în pielea goală. Lucrătorii de poliție prezenți la fața locului, împreună cu ofițerul de serviciu de la punctul de control acces al subunității de poliție au încercat să poarte o discuție cu acesta, pentru a-l calma, dar acesta a refuzat să colaboreze, motiv pentru care s-a procedat la încătușarea și conducerea în sediul poliției, fiind solicitată intervenția unui echipaj din cadrul Ambulanței”, se arată în motivarea hotărârii luate de judecătorii sinăieni. Pe parcursul procesului penal, inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunilor: „Recunosc săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina mea și arăt încă o dată că am săvârșit aceste fapte ca un gest de protest față de organele de poliție care nu au luat măsuri în legătură cu sesizarea mea referitoare la faptul că sunt amenințat de membrii familiei (…). Regret săvârșirea infracțiunilor și precizez că este cel mai urât gest pe care l-am făcut în viața mea”.
În ceea ce privește circumstanțele în care s-au săvârşit faptele, instanţa a reținut că „inculpatul a fost cel care s-a prezentat la postul de poliţie, simțindu-se în pericol, iar faptul că s-a dezbrăcat în faţa postului de poliţie a reprezentat un mod de protest la adresa autorităţilor care nu ar fi reacţionat neavând nici un alt scop. În plus, faptele s-au săvârşit în jurul orei 22:28, astfel că exista un risc diminuat ca inculpatul să fie observat de trecători sau de minori, aspecte care au aptitudinea de a diminua răspunderea penală a inculpatului”.
Astfel că instanța a decis condamnarea bărbatului la pedeapsa de 6000 de lei (30 de lei x 200 de zile amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice și la alți 6000 (30 de lei x 200 de zile amendă) de lei pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri. În final a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv amenda penală de 6000 de lei, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse cu amenda stabilite, respectiv sporul de 2000 de lei, rezultând amenda penală rezultantă în cuantum de 8000 de lei. Conform legii, instanța i-a pus în vedere inculpatului că este obligat să depună recipisa de plată integrală a amenzii în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a sentinței.