Ca în fiecare an, în prima zi de vară, institițiile de cultură din județ celebrează Ziua Internaţională a Copilului, un bun prilej pentru Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale, de exemplu, de a organiza o serie de evenimente ce readuc în prim-plan cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om – copilăria şi jocurile copilăriei.
Astfel, astăzi, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” va fi gazda, la ora 10.00, a concursului ”Emoții și bucurii la Muzeul Ceasului: Ceasul la superlativ”, la care vor participa elevi de la Şcoala Gimnazială „I. A. Bassarabescu” Ploieşti.
De asemenea, la Muzeul „Conacul Pană Filipescu” , astăzi și mâine, de la ora 11.00, sunt programate atelierele de creaţie cu tema ”Să fim mereu copii!”, iar mâine, la Muzeul ”Casă de Târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” din Ploieşti, la ora 9.30, se va desfășura matineul muzeal ”Imagine şi culoare prin ochi de copil”, la care vor participa elevi de la Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” și de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti. De asemenea, mâine vor mai avea loc următoarele evenimente: la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova – ora 9.30, acțiunea ”Universul copilăriei”, la care vor participa elevi de la Şcoala Gimnazială „Vlad Muşatescu” din Găgeni; la Muzeul ,,Casa Domnească” din Brebu – ora 10.00, matineul muzeal ”O incursiune modernă în lumea de altădată a poveştilor şi povestirilor scriitorului Ion Creangă”; la Muzeul ,,Ion Luca Caragiale” Ploieşti, ora 10.00, expoziția de desene ”Minunata lume a copilăriei”.
Iar pe data de 1 Iunie vor avea loc următoarele acțiuni: la Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, la ora 11.00, sunt programate jocuri şi desene pe asfalt sub genericul ”Copilăria în culori” , la care vor participa elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ploieşti, iar la Muzeul ,,Crama 1777”Valea Călugărească, ora 10.00, matineul muzeal „Jocuri de altădată”, cu participarea elevilor de la două școli gimnaziale din Bucureşti.

Biblioteca Judeţeană ­„Nicolae Iorga” dedică ­această săptămână copiilor
Pentru a marca într-un mod cu totul special ziua de 1 Iunie, și Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești a pregătit o serie de acțiuni organizate exclusiv pentru cei mici. Astfel, sub genericul ”Săptămâna dedicată copiilor la bibliotecă”, în perioada 30 mai -3 iunie a.c., zilnic, vor avea loc diverse acțiuni dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Concret, astăzi, între orele 11.00-13.00, va avea loc manifestarea cu titlul ”Construim un muzeu al copilăriei”, în paralel, la ora 11.00, fiind anunțată lansarea cărții ”Istorioarele unui mic ștrengar”, semnată de Codruț Sereșan. De asemenea, în perioada 30 mai – 3 iunie, în rotonda bibliotecii vor avea loc atât o expoziție de carte pentru copii, cât și o alta, de creioane colorate și papetărie, cu exponate din colecția profesorului Alexandru Popa.