Nicoleta Dumitrescu

Ce întorsătură în interiorul principalului partid aflat acum la guvernare! După doar o jumătate de an, cei care susțineau ”echipa câștigătoare” au făcut în așa fel încât să-l încercuiască bine pe Florin Cîțu, atât de bine încât acesta, mai mult silit decât de bună-voie, a fost nevoit să-și scrie singur demisia din funcția de lider de partid.
Iar cât de singur rămăsese s-a convins, dovadă că a fost nevoit să-și depună demisia la sediul partidului, în condițiile în care la ședința Biroului executiv convocată sâmbăta trecută s-au prezentat doar… patru liberali. Având în vedere modul în care s-a ales, în urmă cu șase luni, noul președinte al PNL, situație ce a generat ca fostul lider, Ludovic Orban, să plece definitiv din partid și să-și construiască, alături de cei care l-au susținut, o nouă formațiune politică, era de așteptat ca și Florin Cîțu să fie ”mazilit”, dintr-un foc, și tot de către cei care îl vedeau pe acesta lider de necontestat. Iar motivele, se pare, au fost destule, cele care au cântărit cel mai greu fiind faptul că Florin Cîțu tensionează relațiile din Coaliție cu partenerul de guvernare, PSD, dar și că, personal, are o imagine slabă, care trage PNL în jos, inclusiv în sondaje. Adevărul este că destui liberali, cu atât mai puțin Cîțu, nu credeau că se poate ajunge la un asemenea deznodământ. Însă, urcat pe valul simpatiei în partid, de care credea că va avea parte la nesfârșit, Cîțu s-a dovedit că s-a culcat pe urechea victoriei obținute acum șase luni, fără să-și facă vreo grijă că va exista vreo barieră și pentru alte posibile funcții, mult mai înalte. După ce a anunțat că-și va da demisia din funcția de președinte al PNL, Cîțu a ținut însă să mărturisească faptul că, pentru el, coaliția PNL-PSD nu a fost un lucru natural, ci un lucru greu de digerat, multe dintre măsurile propuse la nivelul guvernării având efect de bumerang.
Se pare, însă, că efectul de bumerang a funcționat inclusiv la Cîțu, principiul ”tot ce faci ți se întoarce” fiind valabil, așa cum s-a văzut, și în cazul acestuia, deși nici în visele cele mai negre nu credea că va putea să aibă parte de așa ceva.
Convocând un congres extraordinar peste câteva zile, unii dintre membrii cu ceva vechime în partid, cum este și Gheorghe Flutur, care asigură interimatul la președinția partidului, spune, printre altele, că liberalii au avut un ”festival al democrației” care i-a costat scump. Prin urmare, a punctat acesta, ar fi cazul ca liberalii să se uite atent la ceea ce n-a mers, ca să se poată îndrepta, astfel încât greșelile să nu mai persiste, îndemnând inclusiv la moderație, arătând că PNL este într-o coaliție, iar românii așteaptă stabilitate.
Dacă liberalii vor dori să învețe din greșelile pe care singuri le-au generat, rămâne de văzut. Pentru că, așa cum s-a dovedit și în cazul altor partide, ”echipele câștigătoare” se formează doar atunci când acestea generează avantaje. Iar în cazul de față, a fost vorba despre avantajul funcțiilor la nivel de partid, cele care contează de fapt. Pentru că este de ajuns să se spună ”Sunt alături de tine și cu tine, X-ule, candidat la funcția de președinte de partid”; ”X este singurul care merită să fie președinte de partid”, ”X are potențial și este cel mai bun” că, gata, se și construiește noua echipă de conducere. Echipă care, ulterior, să se sucească și să consider că tocmai acel X, care a ajuns președinte, trebuie să fie înlăturat. În fapt, un alt exemplu că, mai ales când sunt la guvernare, partidele ajung să se sfâșie din interior, tot din cauza puterii. O putere care este mult prea mică în comparație cu mulțimea de mâini întinse să apuce din ea!