Violeta Stoica
Rapoartele Curții de Conturi scot la iveală, anual, multe neconformități în privința gestionării fondurilor publice, atât la nivelul veniturilor încasate de autoritățile locale, cât și al cheltuirii banilor.
Săptămâna trecută, au fost publicate rapoartele privind finanțele publice locale, documente întocmite în urma controalelor efectuate în cursul anului 2021 la instituțiile publice din întreaga țară. Și Camera de Conturi Prahova a dat publicității informații privind modul de utilizare a fondurilor publice de către unitățile administrativ-teritoriale prahovene și instituțiile subordonate acestora.
Din start, este de precizat că totalul prejudiciilor constatate în urma verificărilor efectuate în cursul anului 2021 s-a ridicat la 22,15 milioane de lei, din care numai la unitatea administrativ-teritorială Ploiești au fost de 14,4 milioane de lei (12,4 milioane rezultate din activitatea proprie a Primăriei Ploiești).
Se mai remarcă un lucru: veniturile realizate la nivelul ordonatorilor principali de credite au fost de 2,2 miliarde de lei, sub nivelul celor prognozate, sumele reprezentând doar 79,4% din nivelul prevederilor definitive.
Deși s-ar crede că impozitele și taxele locale contribuie semnificativ la veniturile autorităților, ei bine, nu este chiar așa. Conform raportului întocmit de Camera de Conturi Prahova, în anul 2020, veniturile din impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte şi alte venituri realizate de unităţile administrativ – teritoriale au deținut o pondere de doar 19,4% din totalul veniturilor încasate, comparativ cu nivelul celorlalte surse de finanţare care reprezintă 80,6%, din care cote defalcate din impozitul pe venit (32,5%), sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată (30,8%); subvenţii de la alte niveluri ale administrației publice (14,3%) și sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate și prefinanțări (3%).
Cu toate acestea, însă, încasările totale ale anului 2020 au fost mai mari faţă de cele din anul 2019 cu 355.457.000 de lei, în structură înregistrându-se creşteri în cazul surselor de finanţare proprii şi diminuări în cazul surselor atrase și a sumelor primite de la UE/alți donatori în contul plăţilor efectuate și prefinanțări.
„Din totalul de 105 unităţi administrativ-teritoriale, în anul 2021 Camera de Conturi Prahova a cuprins în Programul de activitate aprobat un număr de 39 entităţi ai căror conducători au calitatea de ordonatori principali de credite, gradul de acoperire fiind de 37,1%. De asemenea, în program au fost cuprinse și două entități ai căror conducători au calitatea de ordonatori terțiari de credite.
Până la data de 26.11.2021 s-au efectuat verificări la 30 entităţi ai căror conducători au calitatea de ordonatori principali de credite, 2 entități ai căror conducători au calitatea de ordonatori terțiari de credite, fiind în curs de desfăşurare acţiuni de audit financiar la 9 unități administrativ – teritoriale.
S-au efectuat verificări și la 41 entităţi ai căror conducători au calitatea de ordonatori terțiari de credite, toate entitățile fiind verificate conform punctului 260 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților specifice Curții de Conturi, precum și valorificarea actelor rezultate din aceste activități odată cu ordonatorul principal de credite, gradul de acoperire fiind de 14,5%.
De asemenea, au fost cuprinse în Programul de activitate aprobat 3 societăţi comerciale de interes local, gradul de acoperire fiind de 10,7% din totalul acestora.
În toate acţiunile de audit/control au fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate, unele producătoare de prejudicii, precum şi cazuri de nerespectare a principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public şi privat al statului.
În concluzie, gradul de acoperire a entităţilor de subordonare locală din competența de verificare a Camerei de Conturi Prahova este la nivelul anului 2021 de 19,5% (85 entităţi din 435 existente), din care la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale este de 20,3% (82 entităţi din 403 existente), și de 10,7% la nivelul societăţilor comerciale de interes local (3 entităţi din 28 existente)”, se arată în sinteza raportului Camerei de Conturi Prahova.