N. Dumitrescu

Situaţia generată de conflictul armat din Ucraina, care a condus la întreruperea activităţii economice din această țară, precum şi la instituirea de către comunitatea internaţională împotriva Federaţiei Ruse de sancţiuni economice, de restricţii financiare şi de restricţii privind relaţiile economice, are efecte negative și asupra firmelor românești, inclusiv din Prahova. Astfel, în contextul în care din ce în ce mai multe firme sunt afectate de conflictul militar din țara vecină, Camera de Comerț și Industrie Prahova sprijină comunitatea de afaceri locală prin emiterea cu celeritate a avizelor pentru confirmarea existenţei cazurilor de forță majoră. Deja, instituția camerală prahoveană a înregistrat solicitări de eliberare a acestor documente, având în vedere faptul că, în conformitate cu prevederile legale, orice persoană juridică poate activa clauza de forţă majoră şi poate solicita un aviz de forţă majoră, în cazul în care nu îşi poate îndeplini obligaţiile contractuale asumate faţă de un partener, din cauza unui eveniment imprevizibil şi de neînlăturat. Or, în cazul de față, ca urmare a războiului din Ucraina, sunt afectate firmele cu capital rus, cele cu capital româno-rus, dar și cele care aveau relații comerciale, respectiv de import sau export de produse sau servicii cu Ucraina și Federația Rusă. Conform reprezentanților CCI Prahova, potrivit unei situații valabile la nivelul lunii februarie 2021, la nivelul județului Prahova erau înregistrate 1.725 de firme cu capital străin, dintre care 18 cu capital rus și cinci cu capital ucrainean. De adăugat, Camera de Comerț și Industrie Prahova este abilitată prin dispozițiile Legii 335/2007 – Legea Camerelor de Comerț din România – să emită avize de atestare a cauzei de forță majoră, la cererea scrisă a celor interesați.

Potrivit reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie Prahova, în vederea eliberării avizelor de forță majoră, instituției camerale i se pot adresa atât firmele care lucrează cu parteneri ucraineni, cât şi cele care operează pe relaţia cu Federaţia Rusă şi cu Republica Belarus, țări aflate sub sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană, cu susținerea majorității statelor lumii. ”Avizele cu privire la existența situațiilor de forță majoră se vor elibera în termen de maximum 3 zile de la data depunerii ultimului act solicitat pentru completarea dosarului. Firmele membre ale Camerei de Comerț și Industrie Prahova beneficiază de un tarif redus. Cererile pentru eliberarea documentului prin care se avizează existența evenimentelor de forță majoră pot fi transmise în primă fază prin mijloace de comunicare la distanță – email sau fax – urmând ca documentele să fie depuse în original sau în copie certificată de către solicitant. Dosarul va cuprinde: cererea de emitere a avizului, semnată de reprezentantul legal; documentele care atestă existența raportului contractual afectat de evenimentul de forţă majoră, cuprinzând clauza de forţă majoră; documente doveditoare privind existenţa şi efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul începerii şi încetării evenimentului; notificări adresate partenerului contractual în legătură cu apariţia evenimentului invocat şi efectele sale asupra derulării operaţiunilor contractuale, declarația solicitantului privind veridicitatea datelor furnizate, copie CUI, copie CI și împuternicirea persoanei delegate să depună documentele. Menţionăm că avizarea situației de forţă majoră se realizează în conformitate cu atribuțiile conferite de dispozițiile Art. 4, lit. j) ale Legii nr. 335/2007 privind camerele de comerț din România, cu modificările și completările ulterioare. Informaţii suplimentare se pot obţine accesand website-ul www.cciph.ro – secțiunea certificate de forță majoră, prin telefon, la numărul 0344.401.203, sau prin email la adresa juridic@cciph.ro, persoana de contact fiind Andra Apostu, șef Birou Juridic, Resurse Umane, Arbitraj Comercial”, au precizat reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Prahova.
Așa cum prevede legislația, avizul de forţă majoră exonerează de răspundere partea care invocă evenimentul de forţă majoră, în condiţiile în care evenimentul este generat de circumstanţe străine de voinţa părţii, nu poate fi reținută culpa părţii şi nu poate fi înlăturat de aceasta, condiţia fiind ca partea care invocă forţa majoră să îşi notifice partenerul cu privire la acest eveniment, urmând să-i prezinte avizul eliberat de CCI Prahova.
Documentele necesare emiterii avizului de forță majoră se prezintă în original sau în copie certificată de către solicitant. Totodată, solicitantul va trebui să-și asume întreaga răspundere, inclusiv penală, pentru veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate odată cu solicitarea adresată Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova de avizare a evenimentului de forţă majoră. În cazul în care, din documentaţia depusă reiese că evenimentul nu se încadrează în categoria celor generatoare de forţă majoră, se va emite adresa de înştiinţare privind neeliberarea avizului, în care sunt explicate motivele pentru care nu se eliberează avizul de forţă majoră.