Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că autorităţile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961. Potrivit unui comunicat MAE, preluat de Agerpres, aceste informaţii au fost comunicate părţii ruse, marţi, cu prilejul convocării la sediul Ministerului de Externe, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice. Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei.

Incident, ieri dimineaţă, la Ambasada Rusiei la Bucureşti

Jandarmeria Română a transmis că bărbatul decedat ieri dimineaţă după ce a intrat cu maşina în gardul Ambasadei Rusiei la Bucureşti şi-ar fi dat foc în momentul în care s-a încercat scoaterea sa din maşină, potrivit Agerpres.”În jurul orelor 6,00, un autoturism a pătruns, în mod deliberat şi fără drept, în zona de siguranţă instituită în jurul ambasadei. În drumul său, autoturismul a lovit gardul pietonal de protecţie şi a continuat deplasarea până la porţile de acces, fără a trece de acestea. Jandarmii aflaţi în dispozitivul de pază şi securitate al misiunii diplomatice au intervenit prompt şi au încercat să extragă conducătorul din autovehicul, moment în care acesta s-a autoincendiat. Imediat a fost solicitat sprijinul echipajelor ISU BIF, care au intervenit pentru stingerea incendiului”, transmite Jandarmeria Română într-o postare pe Facebook. „Prin măsurile adoptate la obiectiv şi prin modul prompt de acţiune şi intervenţie al jandarmilor aflaţi în serviciu, nu a fost pusă în pericol securitatea ambasadei şi nici integritatea personalului diplomatic”, menţionează Jandarmeria.Surse judiciare au precizat pentru AGERPRES că bărbatul respectiv se numeşte Bogdan Drăghici şi este preşedintele Asociaţiei TATA, o organizaţie care susţine drepturile taţilor în procesele de divorţ.Bogdan Drăghici a avut mai multe probleme cu legea, fiind trimis în judecată pentru agresiune sexuală, potrivit Agerpres.

Comitetul de Anchetă rus investighează cazul, ambasadorul spune că este un ”act terorist”

Preşedintele Comitetului de Anchetă rus, Aleksandr Bastrâkin, a dat ordin ieri direcţiei principale de investigaţii din cadrul acestei structuri de pe lângă Parchetul rus să ancheteze circumstanţele incidentului de la Ambasada Federaţiei Ruse din România, a anunţat serviciul de presă al instituţiei, citat de agenţia oficială de presă TASS, potrivit Agerpres. „Pentru stabilirea detaliilor incidentului, şeful Comitetului de Anchetă a dispus ca anchetatorii să ceară Ministerului rus de Externe informaţiile necesare pentru investigarea datelor”, a precizat serviciul de presă al structurii. Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a declarat ieri că incidentul în care o maşină s-a izbit în porţile misiunii diplomatice ruse de la Bucureşti ar putea fi numit, „practic”, un „act terorist”, notează TASS. „De fapt, a avut loc un atac terorist în această dimineaţă (n.n. – ieri dimineaţă) devreme, deşi sunt multe circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles”, a declarat Kuzmin pentru postul de televiziune Rossia-24. „Atmosfera care se instalează treptat aici este foarte tensionată. Ambasada a primit în mod repetat ameninţări directe prin e-mail că va fi „aruncată în aer”, de „răzbunare”, a mai spus ambasadorul, potrivit TASS.

MAE respinge luarea de poziţie a Ambasadei Rusiei: E pripită, complet nepotrivită şi inoportună

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, în urma incidentului regretabil care a avut loc ieri dimineaţă. „MAE consideră ca pripită, complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident. MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificaţie politică a acestui incident tragic şi face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse să manifeste reţinere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităţilor responsabile. Până la finalizarea anchetei şi comunicarea rezultatelor acesteia de către autorităţile române competente, orice fel de ante-pronunţări reprezintă doar speculaţii nefondate”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe, transmis AGERPRES.Conform sursei citate, MAE evidenţiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federaţiei Ruse în România şi a clădirii acesteia.