Violeta Stoica
Unul dintre piloții de excepție ai acrobației aeriene din România, Dan Ștefănescu (55 de ani), s-a prăbușit în apropiere de Strejnicu, sâmbătă după-amiază, cu avionul său de mici dimensiuni Suhoi 31, în timpul unui zbor de antrenament. Decesul lui Dan Ștefănescu a îndoliat lumea aviației civile din România, pilotul fiind unul dintre membrii echipei Iacării Acrobați. Sâmbătă decolase de la Bănești și, din nefericire, nu a mai ajuns să aterizeze la Strejnicu, prăbușindu-se pe câmpul din apropierea aerodromului de lângă Ploiești – se pare din cauza unei defecțiuni tehnice apărute la avionul Suhoi 31.
Echipa medicală sosită la locul tragediei nu a mai putut face nimic pentru pilotul care a decedat la impactul cu solul. Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, împreună cu polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Prahova, efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor și condițiilor producerii incidentului aviatic.
Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au transmis un mesaj de condoleanțe, după decesul lui Dan Ștefănescu: „Am primit cu tristețe vestea trecerii în neființă a pilotului Dan Ștefănescu, aripa dreaptă a „Iacărilor Acrobați”, în urma unui accident aviatic în după amiaza de 26 martie. Transmitem condoleanțe familiei și celor ce l-au iubit, îi apreciem activitatea ca apropiat al militarilor și în special al aviației militare. Dedicat zborului și mândru să reprezinte România împreună cu echipa sa de acrobație, era nelipsit la show-urile aeriene (uneori chiar în formație cu piloții militari de IAK-52), la evoluțiile aeriene de la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naționale sau la Monumentul Eroilor Aerului de Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene, la survolurile dedicate comemorării așilor aviației române.
Un moment remarcabil, prin care și-a arătat noblețea sufletească, a fost când i-a împlinit visul de a se afla iar la manșă unui as al aviației de vânătoare din cel de-al Doilea Război Mondial, generalul Ion Dobran, care atunci avea 99 de ani, într-un zbor de la Bucureşti la aerodromul Bănești în 2018.
Dan Ștefănescu, cu peste 16.000 ore de zbor la activ în calitate de pilot comandant şi instructor de zbor pe aeronava Boeing 737, iubitor al acrobației, a dus numele aviației române la competiții internaționale, ca membru al Lotului Național de Acrobație, Campion național de acrobație și aterizare la punct fix, Maestru al sportului la zbor cu motor.
Zbor lin către escadrila din ceruri!”.