Două vin din partea unor firme din Turcia, iar una din partea unei asocieri româno-bulgare
V. Stoica
Lotul trei al licitației pentru contractarea constructorilor autostrăzii Ploiești (Dumbrava) – Buzău pare să fie urmărit de ghinion, pentru că – după ce s-au făcut deja anunțurile privind desemnarea câștigătorului pentru tronsonul Pietroasele-Buzău – au început să curgă contestațiile depuse la CNSC de firme rivale. Potrivit documentelor publicate în SEAP, trei contestații au fost deja înregistrate la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, prin care două firme din Turcia solicită reevaluarea ofertei depuse de către societatea anunțată ca fiind câștigătoare, iar a treia contestație, depusă de o asociere de firme româno-bulgare, vizează rezultatul procedurii, dar solicită și reevaluarea ofertei sale, considerată neconformă de comisia de evaluare. 14 firme și asocieri au depus oferte pentru lotul 3 Pietroasele-Buzău al procedurii de achiziție a lucrărilor de execuție pentru autostrada Ploiești-Buzău. În urma selecției ofertelor, pe primul loc s-a aflat asocierea Drum Asfalt (lider) – OPR Asfalt – Ilgaz Insaat – Trameco – Obras, firme care ar trebui să termine sectorul Pietroasele-Buzău, de 13,9 kilometri lungime, într-un termen de 20 de luni.
Traseul Autostrăzii Ploiești – Buzău străbate teritoriul administrativ a două județe, respectiv va trece printr-un municipiu și 11 comune. În județul Prahova va trece prin șapte comune – de la km 0+000 până la km 30+660 – reprezentate prin comunele Dumbrava, Râfov, Albești-Paleologu, Drăgănești, Tomșani, Colceag, Baba Ana. În județul Buzău (cu un municipiu și 4 comune), de la km 30+660 până la km 63+250, traseul va trece prin municipiul Buzău și comunele Stîlpu, Ulmeni, Pietroasele, Săhăteni, ajungând astfel la o lungime totală a traseului de aproximativ 63,25 km.
În detaliu, tronsonul dintre Dumbrava și Mizil începe la km 53 al autostrăzii București-Ploiești, printr-un viitor nod rutier de tip „trompetă”, care ar urma să asigure o viteză de circulație de 80 km/h. După desprinderea din nodul rutier, traseul traversează CF Ploiești – Urziceni și DJ 101F ce face legătura între satele Dumbrava și Ciupelnița. Traseul va continua pe direcția NE, traversând o serie de canale de irigații existente, dar și răul Cricovul Sărat, la km 7+670 și DN 1D la km 9+000. Aici, la intersecția cu DN 1D, se propune realizarea unui alt nod rutier de tip Treflă completă, cu o viteză de 60 km/h.
Traseul traversează apoi Valea Războiului (mm 10+700 și mm 11+070) și DJ 102N ce leagă localitățile Colceag și Parepa – Rușani. La intersecție este prevăzut un pasaj peste autostrada Ploiești – Buzău, iar la km 21+000, autostrada se intersectează cu DJ 100C (Conduratu – Fulga de Sus), unde este prevăzut un nod rutier de tip semitreflă prin care se va face legătura autostrăzii cu orașul Mizil și cu toate celelalte localități din zonă. Pe lângă partea carosabilă propriu-zisă a autostrăzii, proiectul implică realizarea de noduri rutiere și restabiliri de legături cu alte căi de comunicație; poduri, podețe, pasaje și viaducte; lucrări hidrotehnice; lucrări de consolidări; lucrări pentru scurgerea apelor, lucrări de mediu (împrejmuire, panouri fonoabsorbante, perdele forestiere). În proiect ar urma să fie incluse de la început și dotări precum spații de servicii, centre de întreținere și coordonare.