V. Stoica

Președintele Institului Național de Statistică, Tudorel Andrei, și secretarul general al instituției, Romi Mihăescu, au prezentat, ieri, la Ploiești, în cadrul unei întruniri organizate de Instituția Prefectului Prahova, stadiul autorecenzării și autorecenzării asistate pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2021 după 15 zile de la demararea primei etape. Conform reprezentanților INS, județul Prahova se află la mijlocul clasamentului național privind autorecenzarea populației, cu circa 7,7%, în timp ce județul Botoșani este pe primul loc, cu aproximativ 22%.

În Prahova, între 14 și 28 martie, au fost completate 52.692 de chestionare, 26.616 – în mediul urban (50,5%). Localitățile cu cel mai mare număr de chestionare completate în perioada menționată au fost Ploiești, Câmpina, Breaza (pentru mediul urban) și Bucov, Vărbilău și Blejoi – pentru mediul rural.
La polul opus se află Boldești-Grădiștea, Păcureți, Jugureni, Lapoș și Tătaru, cu mai puțin de 25 de chestionare completate.

Prezent la întâlnirea cu primarii prahoveni, prefectul Virgiliu Nanu a declarat că recensământul populației și locuințelor, desfășurat timp de patru luni (ambele etape), are o importanță extrem de mare pentru localitățile Prahovei, pentru că de o corectă recenzare va depinde inclusiv finanțarea unităților administrativ-teritoriale. De asemenea, Nanu a ținut să precizeze că, personal, a completat chestionarul online, care este unul intuitiv și mult mai puțin stufos decât cel de la recensământul din urmă cu 11 ani derulat la nivelul României.
De altfel, după cum a menționat președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, sunt mai multe diferențe comparativ cu Recensământul din anul 2011. În primul rând, faptul că s-a renunțat la chestionarele completate pe hârtie, totul fiind acum înregistrat online, pe tabletele recenzorilor sau de fiecare persoană care se autorecenzează. O altă diferență este că acum chestionarele sunt mult simplificate, nemaifiind întrebări referitoare la starea de sănătate/persoane cu handicap sau la remitențele (banii) proveniți de la membrii familiei plecați în străinătate.
De asemenea, după rezultatele finale ale Recensământului Populației și Locuințelor 2021 – care ar urma să fie gata anul viitor, în 2023 – vor exista resurse de date de diferite tipuri care vor putea fi accesate online, informații care vor putea spune aproape tot despre o localitate întreagă sau despre o anumită zonă a unei comune, a unui oraș sau municipiu din România.
Cine se împotmolește la autorecenzare poate să apeleze la recenzorii care au contract pentru această activitate, fie să sune la numărul de telefon 031.433.8300, call center-ul destinat special persoanelor care nu se descurcă prea ușor cu completarea chestionarului. Potrivit secretarului general al INS, Romi Mihăescu, apelul cu cea mai mare durată înregistrat la call center a avut o oră și 50 de minute, timp în care apelantul a primit toate detaliile astfel încât să completeze singur chestionarul.
De precizat că persoanele care se autorecenzează online până pe 15 mai 2022 vor putea solicita de la angajatori – fie din mediul privat, fie de la stat – o zi liberă, dar nu mai târziu de 15 mai 2023. Acest lucru se poate face în baza unei dovezi care poate fi printată de pe site-ul unde este completat chestionarul (www.recensamantromania.ro), după validarea răspunsurilor.