Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova
După războiul biologic cu care ne-am confruntat mai bine de doi ani, în care inamicul mondial invizibil a fost coronavirusul, trăim acum vremuri și mai tulburi, dar și mai periculoase, cu un război vizibil și foarte dur în desfășurare, aproape de granițele României!
Este tulburător să vedem exodul cetățenilor ucraineni, în secolul XXI, pe Bătrânul Continent! Suntem cu toții martorii unui război direct declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, un conflict armat a cărui amploare nu putea fi prevăzută în urmă cu zece zile!
Am vorbit, în fiecare an, de la această tribună a Parlamentului României, despre Dreptul Internațional Umanitar, iar acum suntem în situația de a aplica prevederile tratatelor internaționale pentru sprijinirea refugiaților din zona de conflict reprezentată de Ucraina.
Crucea Roșie, autoritățile locale și naționale, cetățenii români au făcut front comun pentru a le veni în ajutor zecilor de mii de persoane care au ajuns în România, fugind din calea raidurilor aeriene și a trupelor terestre ruse!
În ultima săptămână, la punctele de frontieră ale României s-au aflat zeci de mii de oameni în căutarea liniștii de dincolo de război. Femei și copilași de numai câteva luni, micuți cu ghiozdanele de școală transformate în genți pentru hăinuțele și articolele strict necesare după plecarea de acasă, bătrâni cu lacrimi în ochi, la frontierele țării noastre! Sunt imagini pe care nu le vom putea uita, fotografia unui conflict care nu ar fi trebuit să existe!
Aici, în România, dezbinarea internă a părut să fi fost lăsată deoparte. A fost doar o impresie de moment! Pentru că au fost reprezentanți ai unor formațiuni politice care au alergat după aprecieri, chiar și în aceste momente critice!
Mai mult decât atât, au apărut – așa cum se întâmplă în situații de conflict – informații contradictorii și chiar false, dezinformări care au avut un singur scop: acela de a genera reacții disproporționate aici, în România, față de ceea ce se întâmplă peste granițele noastre, în Ucraina!
Nu, nu trebuie să uităm istoria! Dar revizionismul, în situația actuală, când amenințarea declanșării unui război nuclear este prezentă, nu își are locul! Știm cu toții că în Ucraina trăiește o comunitate impresionantă de români, peste jumătate de milion de oameni de origine română fiind aproape de război și căutând acum liniștea în România!
Nu trebuie să cădem în capcană. Principalul obiectiv, în aceste zile, este revenirea la o viață normală în zona noastră!
De ce unii dintre confrații noștri nu înțeleg că vorbim despre un conflict armat care ne poate afecta și pe noi? De ce trebuie să fie printre noi și oameni care nu înțeleg câtă nevoie de ajutor au copiii, femeile și bătrânii din Ucraina, ale căror vieți sunt în pericol? Ar trebui să ne rugăm pentru pace, pentru înțelegere, nu să căutăm în continuare ură și răzbunare!