V.Stoica

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că a înaintat colegilor din Coaliția guvernamentală o serie de propuneri de modificare a legislației achizițiilor publice, dar și de schimbare a unor proceduri de eliberare a avizelor.
Modificările vizează trei paliere, a anunțat ministrul Grindeanu. Astfel, în faza de licitație, pentru eliminarea întârzierilor artificiale în evaluarea ofertelor, se propune stabilirea unui singur termen limită pentru răspunsul către ofertanți, privind documentele justificative. De asemenea, Grindeanu propune eliminarea ofertelor nejustificat de mici, care duc la blocarea proiectelor din cauză că antreprenorii nu mai au bani suficienți pentru a finaliza contractele. Astfel, se va stabili un prag de 80% pentru oferte, iar sub acest prag ofertele vor fi considerate neobișnuit de scăzute și vor fi supuse unei noi analize. În cazul în care se va constata că prețurile consemnate sunt sub valoarea de piață, ofertele vor fi respinse.
Sorin Grindeanu a mai propus și obligația ajustării prețurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcție de evoluția prețurilor din piață (în baza unei formule de ajustare), eliminarea contestațiilor nejustificate.
În privința fazei de implementare a proiectelor, ministrul Transporturilor propune ca, după semnarea contractelor, în cazul în care constructorii nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale, să poată fi înlocuiți cu un nou contractant, fără a mai fi relicitat întregul contract.