Printr-o postare făcută ieri, de 1 Martie, pe pagina oficială de facebook a instituției, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești îi anunță pe cei pasionați de lectură despre faptul că în fondul bogat de carte pe care îl deține se regăsesc și volume despre tradiții și obiceiuri legate de Mărțișor, în funcție de zonele geografice, printre aceastea aflându-se „Sărbători și obiceiuri românești”, de Ion Ghinoiu; „Meteorologia Populară”, de Traian Gherman; „Sărbătorile la români”, vol. II, de Simion Fl. Marian; „Comoara satelor. Calendar popular”, de Ion Ghinoiu.
Iar ca o invitație la lectură, reprezentanții bibliotecii au oferit câteva informații ce pot fi regăsite în volumele menționate. ”Prima lună a calendarului roman, cu începutul de an la 1 martie, şi a treia în calendarele iulian şi gregorian, cu începutul de an la 1 ianuarie, este dedicată lui Mars, zeul războiului. Denumirile zonale ale lunii păstrează, de obicei, rădăcina cuvântului originar (Mart, Mărţişor, Marţiu) sau exprimă trezirea la viaţă a naturii înconjurătoare şi încolţirea seminţei semănate (Germinar; Germinariu). Aromânii o numeau Marţul, iar meglenoromânii Marta. În luna martie începeau aratul şi semănatul, se curăţau livezile şi grădinile, se scoteau stupii de albine de la iernat şi se retezau fagurii de miere etc. Sărbătorile cu dată fixă şi cu dată mobilă, în special Măcinicii sau Sfinţii, cuprindeau obiceiuri de mare frumuseţe… Mărţişorul este funia care adună şi împleteşte cele 365 de zile într-un şnur bicolor, simbolizând iarna şi vara, făcut cadou la 1 Martie, străvechi început de an agrar.” („Comoara satelor. Calendar popular”, de Ion Ghinoiu – cota III 21131).
Tradiția Marțișorului nu este asociată unei date anume, dar se estimează că ea este veche de mii de ani, având origini daco-tracice. Coloristica atribuită mărțișorului este alb și roșu, simbolizând lupta contrastelor: iarna cu vara, noaptea cu ziua, viaţa cu moartea, boala cu sănătatea.
Legat tot de ziua de 1 Martie, există la noi şi tradiţia „babelor”. „Începutul Babelor e și începutul primăverii, «atunci se bate Iarna cu Primăvara» și după o războire de câteva zile iese învingătoare Primăvara. Zilele acestea sunt zilele de trecere din iarnă în vară. Pentru aceea ziua primă, adică Baba Dochia, se mai numește și «Cap de primăvară».” („Meteorologia populară”, de Traian Gherman, cota II 56744).