Bogdan Toader
Deputat PSD Prahova
Săptămâna viitoare vom avea la vot Proiectul de Lege privind reglementarea statutului personalului contractual care, în perioada stării de alertă, a fost încadrat pe perioadă determinată.
Vorbim aici despre mii de oameni angajați temporar în sistemul medical, în cel al Ministerului Afacerilor Interne, al Direcțiilor de Sănătate Publică, cei ce și-au asumat responsabilitatea în acești doi ani dificili, extrem de solicitanți pentru domeniile de activitate care necesitau suplimentarea personalului!
În primul rând, trebuie să ne gândim că au acoperit golurile lăsate în urmă de cei ce au hotărât – în plină pandemie – să plece din sistem, fie prin demisie, fie prin pensionări bruște!
A fost un adevărat sacrificiu pe care personalul angajat pe perioadă determinată l-a făcut, știind că acel contract de muncă este doar provizoriu. Și-au asumat acest risc, dar au mers mai departe și acum, când starea de alertă se apropie de final, se întreabă cu toții încotro vor merge.
Să ne amintim de perioada de început a pandemiei, de haosul din spitalele lovite de SARS Cov-2, de medicii, asistentele care cădeau pe capete victime acestui virus! Părinți, bunici, copii s-au aflat în situația în care au avut nevoie de serviciile oferite, cu profesionalism și responsabilitate, de către cadrele medicale, pe timpul pandemiei de coronavirus. Lipsa personalului din spitale a condus la detașarea medicilor dintr-un colț în altul al țării, la angajarea pe baza unor contracte pe perioadă determinată de asistente medicale, infirmiere sau îngrijitoare, pentru că sistemul medical românesc s-a văzut pus într-o situație cu totul nouă – o pandemie ucigătoare!
În această nemiloasă luptă cu pandemia, ei au reprezentat scutul nostru de protecție, reușind să salveze numeroase vieți, chiar și în acele momente când noi ne pierdusem orice urmă de speranță!
Trebuie să fim realiști! România se confruntă cu un deficit de personal în sistemul sanitar. Astfel, este absolut necesară actualizarea cadrului legal, pentru ca personalul medical care a ocupat, în perioada stării de alertă, posturi pe perioadă determinată, să le poată ocupa în perioada de valabilitate a contractelor individuale de muncă, prin examen, pe o perioadă nedeterminată.
Să ținem cont de încă un lucru: nu putem spune că pandemia s-a sfârșit. Mai mult decât atât, avem la granițele noastre o nouă amenințare: războiul! În acest context, este cu mult mai necesară menținerea pe posturi a celor angajați în starea de alertă, pentru că experiența lor este o gură de oxigen pentru domeniile din care fac parte acum.
Astfel, decizia noastră, a parlamentarilor, nu este doar o opțiune, ci este și o datorie morală și o recunoaștere a sacrificiilor pe care le-au făcut aceștia!