Au trecut două  sute de ani de când  domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica a înmânat  şefului poliţiei din acele vremuri – Marele  Agă Mihăiţă  Filipescu,  şeful poliţiei din anul 1822 –  drapelul pe care  era cusută Sigla Steagului  Agiei. Au trecut două  secole  de când pe acel drapel  era  o ghirlandă de aur, în interiorul căreia  era  prezentată Maica Domnului  înaintea  îngerului care  îi aducea  vestea cea bună. Tocmai de aceea, astăzi, odată cu  prăznuirea ” Bunei Vestiri” a fost  marcată şi Ziua Poliţiei Române.  Două  sute de ani  de istorie,  trecute succint în revistă şi  la  Inspectoratul de Poliţie Judeţean  (IPJ) Prahova, acolo unde  peste  600 de elevi de  la şcolile  din Apostolache,  Bălţeşti, Berceni, Diţeşti, Gorgota şi Gura Vitioarei   au luat cunoştinţă cu  oamenii  legii.  Şi cu o parte din  armamentul din dotare.  Şi cu autospecialele.  Şi cu deschiderea  de  care  au dat dovadă angajaţii  poliţiei  prahovene în a  le explica, răbdători, ce presupune  această meserie.

Au fost făcute  multe  poze. Foarte multe! De altfel, cam acesta este şi spiritul unei  astfel de  sărbători, cum a fost Ziua Poliţiei Române.  Să ai fotografii,  să ai amintiri. Să  spui, tu, elev de la Şcoala Gimnazială  Apostolache,  Bălţeşti, Berceni, Diţeşti, Gorgota sau Gura Vitioarei, peste ani şi ani, că ai  stat la volanul unei autospeciale. Sau că ai vorbit – fie şi simulat – cu Dispeceratul.  Sau că ai ţinut în frâu caii putere ai  unei motociclete.

Nu a fost bilanţ, nu a fost vorba despre cifre  astăzi, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova. Nimic din toate acestea. A fost bucurie şi, cine ştie?,  poate că unii  dintre sutele de copii care  au  dat mâna  cu  oamenii legii vor  îmbrăca, la rându-le, uniforma de poliţist.

„Ca în fiecare an, pentru noi, poliţiştii prahoveni,  acestă zi reprezintă  un eveniment încărcat de emoţie  şi fericire, în care am interacţionat cu  mulţi copii în inima  cărora  a înmugurit dorinţa de a  fi poliţist”, au spus reprezentanţii IPJ Prahova într-un comunicat.

Şi, cum prea multe cuvinte sunt de prisos,  lăsăm imaginile să vorbească.